• Top Stories

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

    Τράπερ


    Η καταχώρηση του φύλου ενός ατόμου στην αστυνομική του ταυτότητα, το διαβατήριο και όλα τα κρατικά έγγραφα του, θα γίνεται πλέον σύμφωνα με αυτό που δηλώνει ο πολίτης κι όχι αυτό που έχει δηλωθεί κατά τη γέννησή του στο Ληξιαρχείο.

    Αυτή η ρύθμιση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο.

    Πρόκειται για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και αφορά στη διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα.

    Ο νόμος σήμερα ορίζει, τα διεμφυλικά άτομα να μην μπορούν να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς τους και να αλλάξουν όνομά τους, χωρίς προηγούμενη χειρουργική επέμβαση για επαναπροσδιορισμό του φύλου, ενώ έπρεπε να υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

    Ωστόσο, στο προωθούμενο νομοσχέδιο για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι υπήρχε προηγούμενη ιατρική επέμβαση, όπως δεν απαιτείται προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή.

    Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερόμενου ενώπιον του δικαστηρίου, σε κλειστό γραφείο χωρίς δημοσιότητα, ενώ η δικαστική απόφαση θα καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο.

    Στα Ληξιαρχεία η έκφραση «αλλαγής φύλου» καταργείται και θα αναγράφεται πλέον «διόρθωσης φύλου», ενώ θα διατηρούνται οι αριθμοί του φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και του μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

    Εάν το πρόσωπο που διόρθωσε το φύλο του έχει παιδιά, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα απόρριψη του 2ου αιτήματος της Τουρκίας – Δεν εκδίδονται άλλοι 3 στρατιωτικοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικό το ανώτατο πλαφόν στις αποζημιώσεις τροχαίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα εισαγγελέας επικεφαλής στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ