• Top Stories

    Η πολιτική ηγεσία αποχαιρετά την Αρλέτα

    • NewsRoom
    Αρλέτα

    Αρλέτα


    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την τραγουδοποιό Αρλέτα, η οποία έφυγε από τη ζωή σήμερα στα 72 της χρόνια, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες.

    «Αποχαιρετούμε σήμερα μια σπουδαία δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο. Τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα. Καλό σου ταξίδι, Αρλέτα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το θάνατο της διάσημης τραγουδοποιού.

    Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αρλέτας, της τραγουδοποιού που σφράγισε την εποχή της και συγκίνησε πολλές γενιές με τα τραγούδια και την τόσο χαρακτηριστική ερμηνεία της, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Η Αρλέτα υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, συνθέτρια, ερμηνεύτρια, ποιήτρια και ζωγράφος, που σφράγισε με την ευαισθησία, το λυρισμό, αλλά και την ανατρεπτικότητά της το ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αποχαιρετήσει την τραγουδοποιό γράφοντας στο προφίλ του στο twitter «Πολλά τα όμορφα τραγούδια της με τα οποία μεγαλώσαμε. Αυτό είναι το πιο αγαπημένο μου. Καλό ταξίδι #Αρλέτα», μήνυμα το οποίο συνόδευσε με ένα βίντεο από το αγαπημένο του τραγούδι της Αρλέτας, «Τα ήσυχα βράδια».

    Από την πλευρά της υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο συλλυπητήριο μήνυμά της αναφέρει τα εξής: «Η Αρλέτα υπήρξε ένας φάρος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μια καλλιτέχνης μοναδικής τρυφερότητας, μια τραγουδοποιός που άγγιξε το κοινό με τους ευαίσθητους στίχους της και τη ζεστή φωνή της. Τα τραγούδια της, αλύγιστα στο χρόνο, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, θα μας κρατάνε συντροφιά, ακούραστα, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. ”Τα ήσυχα βράδια…” μας, από δω και στο εξής, δεν θα είναι πια τα ίδια. Καλό ταξίδι. Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης αποχαιρέτησε την τραγουδοποιό με ένα tweet: «Τραγούδησε για τα παιδιά, τις ελπίδες και τα όνειρά μας. Kι αν έφυγε για τον γύρο του κόσμου, η #Αρλετα θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο κ. Λαζαρίδης.

    Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, για την απώλεια της Αρλέτας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Αρλέτα ήταν μια σημαντική τραγουδοποιός που σημάδεψε με το έργο της πολλές γενιές. Με πενήντα χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι, κατάφερε να γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

    https://twitter.com/olgakef/status/894993971004551169

    Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει:

    «Η Αρλέτα, μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, δεν είναι πια κοντά μας. Έπειτα από μακρά ταλαιπωρία με την υγεία της, η τρυφερή κι αισθαντική φωνή της έσβησε, τα τραγούδια της όμως, τόσο εκείνα που έγραψε η ίδια, όσο και εκείνα των σημαντικών δημιουργών που ερμήνευσε, θα μας συντροφεύουν πάντα.

    Η Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1945 και η καλλιτεχνική της φύση την οδήγησε αρχικά στην Καλών Τεχνών, γρήγορα όμως την κέρδισε το τραγούδι, εν μέσω της δεκαετίες του ’60, του ελληνικού “νέου κύματος” και των μπουάτ. Η φωνή της ξεχώρισε, όπως ξεχώρισε και το σπάνιο ήθος της, η επιλεκτικότητά της όσον αφορά τις εμφανίσεις της στη σκηνή, αλλά και συνολικά τη δημόσια παρουσία της. Τραγούδησε τραγούδια σημαντικών ελλήνων συνθετών, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκε στη δισκογραφία και με δικά της τραγούδια, ενώ λίγο αργότερα έκανε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της με τραγούδια των Λάκη Παπαδόπουλου και Μαριανίνας Κριεζή.

    Εκείνη που χαρακτηρίστηκε “ελληνίδα Τζόαν Μπαέζ”, κέρδισε, μέσα από τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι, κάτι πραγματικά σπάνιο, να αγαπηθεί από διαδοχικές γενιές που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της και εκτίμησαν την ιδιαίτερη παρουσία της, το ταλέντο αλλά και το ήθος της, τον γνήσιο ρομαντισμό αλλά και το γλυκόπικρο χιούμορ της.

    Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλειά της και απευθύνουμε στους οικείους της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

    Με θλίψη αποχαιρετά την Αρλέτα η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημειώνοντας πως η αγαπημένη ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός, με την ιδιαίτερη και αισθαντική της φωνή γνώρισε μεγάλη επιτυχία την εποχή των Μπουάτ και άφησε το προσωπικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνεται: «Ξεκίνησε τη δισκογραφική της πορεία τη δεκαετία του ’60 τραγουδώντας μεγάλους συνθέτες, όπως Σπανό, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαυρουδή και άλλους. Ανήκε στους δημιουργούς του Νέου Κύματος. Σταθμός στη σταδιοδρομία της η συνεργασία της με τον Λάκη Παπαδόπουλο και τη Μαριάννα Κριεζή. Άφησε το προσωπικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι. Έφυγε ήρεμα και αθόρυβα όπως και έζησε. Θα την θυμόμαστε».

    «Η Αρλέτα υπήρξε πολυτάλαντη καλλιτέχνης και άφησε έντονη τη σφραγίδα της στο χώρο της τέχνης», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων για τον θάνατο της τραγουδοποιού. Με ανακοίνωσή της, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και σημειώνει: «Θα την θυμόμαστε πάντα για τη μεγάλη προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά και για το ήθος και την προσωπικότητα της».

    Αρλέτα
    Αρλέτα

    «Σίγησε σήμερα, μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, η Αρλέτα, μια σημαντική καλλιτέχνης, η οποία ξεκίνησε με το ”νέο κύμα”, συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και άφησε το στίγμα της ακόμα και στις νεότερες γενιές», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ και «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».

    Αφιέρωμα του αρχείου της ΕΡΤ

    Το Aρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της Αρλέτας, παρουσιάζοντας ένα σπάνιο ιστορικό τεκμήριο και μια αποκλειστική συνέντευξη της αγαπημένης ερμηνεύτριας.

    Ειδικότερα, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΥΘΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑΣ» (1966-1967), στο οποίο η νεαρή τότε Αρλέτα, στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση, ερμηνεύει το τραγούδι «Το πέτρινο χαμόγελο».

    Η εκπομπή, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και Αχιλλέα Βογιατζή, υπήρξε το πρώτο μουσικό πρόγραμμα της ελληνικής τηλεόρασης, κινηματογραφημένη στα 35mm. Προβαλλόταν κάθε Κυριακή από την Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), τη μετέπειτα Υ.ΕΝ.Ε.Δ., γνωστή και ως ΔΙΑΥΛΟΣ 10, λόγω της συχνότητας από την οποία εξέπεμπε, το Κανάλι 10.

    Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος, παρουσιάζεται συνέντευξη που έδωσε η αγαπημένη ερμηνεύτρια στην Εύη Κυριακοπούλου και την εκπομπή «Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ» το 2010.

    Η Αρλέτα σε μια εκ βαθέων συζήτηση φανερώνει πτυχές της προσωπικότητάς της και εκμυστηρεύεται απόψεις της για τη ζωή. Μιλάει για το ξεκίνημά της στο τραγούδι, ως σπουδάστρια ακόμη της Σχολής Καλών Τεχνών και για το πώς την ανακάλυψε ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Αναφέρεται σε θέματα της προσωπικής της ζωής, καθώς και σε επιλογές της που σχετίζονται με την καλλιτεχνική της πορεία. Κάνει λόγο για την επαφή της με το κοινό ενώ ξεχωρίζει ως τραγούδια «σουξέ», όπως η ίδια λέει, τα: «Μια φορά θυμάμαι», «Σερενάτα», «Το μπαρ το ναυάγιο». Μιλάει επίσης για τη σχέση της με τη θρησκεία. Ακόμα, αφηγείται την ιστορία που αποτέλεσε αφορμή για τον τίτλο του δίσκου της «Και πάλι χαίρετε!», ύστερα από 13 χρόνια απουσίας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις της Αρλέτας, στα οποία ερμηνεύει επιτυχίες της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρλέτα: Τα τραγούδια, η χούντα και το σκληρό τέλος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρηνεί ο καλλιτεχνικός κόσμος: Πέθανε η Αρλέτα



    ΣΧΟΛΙΑ