• First Top Stories

    Παγκόσμιος τρόμος: Νέα πυρηνική δοκιμή από τη Β. Κορέα με βόμβα υδρογόνου προκάλεσε «σεισμό σαν έκρηξη»

    • NewsRoom
    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν


    Μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σε χαμηλό βάθος καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, μερικές ώρες αφότου γνωστοποίησε πως κατασκεύασε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ».

    «Αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα», τόνισε ο Άμπε.

    «Μια τεχνητή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Πούνγκιε-ρι στη Βόρεια Κορέα, στις 12:36 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) την οποία αναλύουμε για να δούμε αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας.

    Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε μια δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, που ενδέχεται να προκλήθηκε από μια «έκρηξη» σε ορυχείο της Βόρειας Κορέας. Το συμβάν καταγράφηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σουνγκμπαεγκάμ, στην επαρχία βόρειο Χαμγκιεόνγκ.

    «Πρόκειται μάλλον για έκρηξη παρά για σεισμό», δήλωσε η Τζάνα Πέρσλι ερευνήτρια του USGS. «Το συμβάν αυτό που δεν είχε εστιακό βάθος μοιάζει με έκρηξη».

    Το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο από την πλευρά του έκανε επίσης λόγο για μια δόνηση 6,3 βαθμών, η οποία προκλήθηκε από μια «έκρηξη» και είχε «μηδενικό» εστιακό βάθος.

    Οι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα έχουν όλες προκαλέσει δονήσεις, τις οποίες έχουν καταγράψει ξένα σεισμολογικά ινστιτούτα.

    Η ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, την οποία έκανε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καταγράφηκε καθώς η ένταση στην περιοχή είχε ήδη κλιμακωθεί, έπειτα από τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο. Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

    Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

    «Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Μα τι σας νοιάζει;» αναρωτιέται η Τουρκία για τις αντιδράσεις του Βερολίνου στις συλλήψεις Γερμανών!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτιέται για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το παλιό ΠΑΣΟΚ: «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τον αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία κάλεσε για να του επιβάλει νότα διαμαρτυρίας η Μόσχα



    ΣΧΟΛΙΑ