• Ελλάδα

    Πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξολόθρευσε τη μεσαία τάξη

    Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά)


    Στη μεσαία τάξη πέφτει το βάρος της επίτευξης των κυβερνητικών στόχων για την οικονομία, με την δίδυμη παραδοχή  των Γ.Χουλιαράκη και Ε.Τσακαλώτου, ότι το σχέδιο είναι η… εξίσωση προς τα κάτω. Η κυνική παραδοχή του Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή ότι η κυβέρνηση φορολόγησε άγρια τους συνεπέστερους πολίτες αυτής της χώρας επί σχεδόν τρία χρόνια, επιβεβαιώνει αυτό σχεδόν όλοι γνωρίζουν, ότι η μεσαία τάξη είναι ο εχθρός της αριστερής κυβέρνησης.

    Η επίσημη αναγνώριση ήρθε από τα στόματα των Γ. Χουλιαράκη και Ε. Τσακαλώτου, πως η μεγάλη φορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ώστε το υπερπλεόνασμα να διανεμηθεί στους οικονομικά δυσπραγούντες.

    Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν σίγουρα δική της επιλογή. Μοσκοβισί και Σόιμπλε πρόσφατα δήλωσαν ότι η επιβολή υπέρογκων φόρων ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, δεν το ζήτησαν αυτοί.  Η κυβέρνηση  της Αριστεράς όμως έλαβε μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ, ενώ έρχονται άλλα 5 δισ. μέτρων από το επόμενο έτος. Οι τράπεζες διαλύθηκαν και πωλήθηκαν σε ξένα funds, τα capital controls παραμένουν ακόμα και όλο αυτό μας κόστισε σχεδόν 100 δισ. ευρώ. Οι φόροι αυξήθηκαν, το αφορολόγητο όριο μειώθηκε δύο φορές και πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω, ενώ το κυνήγι της φοροδιαφυγής έμεινε στα χαρτιά με τους λαθρέμπορους να αλωνίζουν και τις ελεγκτικές αρχές έχουν αδρανοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια για να βγουν στους δρόμους.

    Συνοπτικά για την περίοδο 2015-2018 η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: σε 1,963 δισ. ευρώ προέρχονται από τις ανατροπές στο ΦΠΑ, 340 εκατ. ευρώ από τις επιβαρύνσεις στα καύσιμα και 1,640 δισ. ευρώ από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου και τις αλλαγές συντελεστών στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά, οι οποίες έπληξαν κυρίως τα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα ήτοι όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα 143 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες κι άλλα 283 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

    Tη μεσαία τάξη, σύμφωνα με τα στοιχεία επιβάρυναν:

    1. Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδήγησε σε μεγαλύτερους φόρους τους μισθωτούς με εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ. Και αυτό καθώς ο ανώτατος συντελεστής διαμορφώθηκε στο 45%, από 42% που ήταν το 2015.

    2. Οι επιβαρύνσεις επεκτείνονται και στα εισοδήματα κάτω των 43.000 ευρώ, καθώς η αναπροσαρμογή των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αύξησε σημαντικά τον τελικό φόρο.

    3. Σημαντικό πλήγμα για τα μεσαία εισοδήματα, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με τον νόμο Κατρούγκαλου. Για παράδειγμα, φορολογούμενους που κατέβαλε το 2016 εισφορές ύψους 4.200 ευρώ εκλήθη φέτος να πληρώσει 9.600 ευρώ.

    4. Με επαχθέστερη κλίμακα φορολογήθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες φέτος. Κυρίως εκείνοι με εισοδήματα άνω των 30.000 – 32.000 ευρώ. Και αυτό καθώς καταργήθηκε η αυτοτελής κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων τους και εντάχθηκαν στην ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

    5.  Μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μέσω της αύξησης του ποσοστού της εισφοράς υπέρ υγείας και περικοπές στους συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.170 ευρώ.

    6.  Σταδιακή εξάλειψη του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 393 ευρώ. Παράλληλα μειώθηκε η εθνική σύνταξη για τις συντάξεις αναπηρίας, καταργήθηκαν τα επιδόματα συζύγου στις κύριες συντάξεις και εξαλείφθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα στις επικουρικές.

    Το 2018, οπότε εκπνέει το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο όγκος των φορολογικών μέτρων ανεβαίνει στα 5,538 δις ευρώ. Συνολικά στην περίοδο 2015- 2018 τα έσοδα από τους άμεσους φόρους θα είναι αυξημένα κατά 1,510 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους κατά 3,721 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: Η ΕΕ δίνει «ανάσα» σε 70.000 Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφορία: Πώς θα βγάλει τώρα στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αλλάζει στο Λύκειο από φέτος

     



    ΣΧΟΛΙΑ