• Top Stories

    Με δύσκολα θέματα το πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς για την γ΄ αξιολόγηση

    Citi


    Με δύσκολα θέματα ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την γ’ αξιολόγηση. Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος της εβδομάδος.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις δύο διαδοχικές συναντήσεις της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.

    Στις 15.00 θα γίνει η πρώτη συνάντηση για την πορεία του προϋπολογισμού του 2017 αλλά και τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2018 στην κατεύθυνση του να διαπιστωθεί κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και το υπέρ-πλεόνασμα του 2017 και οι δυνατότητες για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος.

    Αργότερα στις 17:30 θα γίνει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η πορεία όλων των κατηγοριών των δαπανών, η πορεία των εσόδων και η υστέρηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ που καταγράφεται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Θα εξεταστεί επίσης και η οικονομική πορεία των ασφαλιστικών ταμείων.

    Το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες, ώστε την Πέμπτη το Euro Working Group να ανάψει το «πράσινο φως» να δοθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν το τέλος Οκτωβρίου, αλλιώς θα κινδυνεύσει να χαθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ότι έστω και την τελευταία στιγμή τελικώς θα δοθεί η έγκριση.

    Παράλληλα θα γίνουν και συζητήσεις με τεχνικά κλιμάκια για να κλειδώσουν οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και Ταμεία.

    Φόβοι για εμπλοκή με τη ΔΕΗ

    Πέρα από το δημοσιονομικό, ως «αγκάθι» που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εμπλοκή, χαρακτηρίζεται το θέμα της ΔΕΗ. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να πιέζουν για την ένταξη της Μεγαλόπολης στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη να επιδιώκει να μείνει στο πακέτο εκτός από την Μελίτη Ι και ΙΙ της Φλώρινας και το Αμύνταιο.

    Όμως το επιχείρημα του ΥΠΕΝ ότι αν πουληθεί η Μεγαλόπολη η ΔΕΗ βρίσκεται με ένα χαρτοφυλάκιο απαξιωμένων μονάδων δεν δείχνει να πείθει τους δανειστές που θεωρούν ότι χωρίς την μονάδα της Πελοποννήσου δεν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Για αυτό και τις επόμενες μέρες προβλέπεται σκληρό παζάρι.

    Απών κατά την πρώτη ημέρα των συναντήσεων θα είναι ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος θα είναι στα Γιάννενα για να μιλήσει στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάπτυξη στην Ήπειρο, που διοργανώνουν η Περιφέρεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολιτικός πόλεμος για τα αναδρομικά πρώην βουλευτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τετ α τετ Τσίπρα με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι δημοσιογράφοι …φλερτάρουν με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ – Όλα τα ονόματα



    ΣΧΟΛΙΑ