• Πολιτική

    Γερούν Ντάισελμπλουμ: Θα έχουμε σήμερα μια συμφωνία, αλλά δεν θα είναι η τελική

    Ντάισελμπλουμ

    Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής Eurogroup


    Σε συμφωνία αλλά πιθανότατα όχι την τελική θα καταλήξουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν στο Eurogroup. Αυτό τόνισε προσερχόμενος στη συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Όπως έχω πει», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «η τελική (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος.»

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα θέματα ανάπτυξης, οι οποίες θα γίνουν πιο σαφείς καθώς θα πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος του χρόνου.

    «Δεν μπορείς να ζητάς από τους υπουργούς Οικονομικών να αποφασίσουν ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, αυτή είναι τεχνική δουλειά. Ελπίζουμε ότι όταν αποφασίσουμε ακριβώς για το μέγεθος των μέτρων για το χρέους του χρόνου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των προβλέψεων για την ανάπτυξη».

    Πάντως, ο κ. Ντάισλεμπλουμ ξεκαθάρισε πως στόχος του Eurogroup θα είναι να πειστεί να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι που φαίνεται πως ευνοεί την ελληνική πλευρά σχετικά με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση που θέτει το Ταμείο για να αναβαθμίσει τη θέση του στο πρόγραμμα.

    Πάντως, καθώς το EuroWorking Group φαίνεται πως ενέκρινε τα προαπαιτούμενα, όπως αναφέρουν τουλάχιστον οι κυβερνητικές πηγές, τότε – σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ – η εκταμίευση της δόσης μπορεί να γίνει «πολύ έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: EuroWorking Group: Έγινε δεκτή η έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: «Πάγος» για το χρέος από τον Σόιμπλε – Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μοσκοβισί



    ΣΧΟΛΙΑ