• Πολιτική

    Νύχτα φόβου στη Στοκχόλμη μετά την τρομοκρατική επίθεση: Έναν άνδρα φέρεται να συνέλαβαν οι Αρχές

    Στοκχόλμη


    Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η πρωτεύουσα της Σουήδίας, Στοκχόλμη, έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση, όπως όλα δείχνουν, η οποία διεπράχθη εναντίον πολιτών στο κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες των τοπικών Μέσων κάνουν λόγο για τη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Στοκχόλμη

    Εν τω μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας στη Στοκχόλμη έχουν ενταθεί. Οι δυνάμεις της αστυνομίας  βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας ενώ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έχουν προσαχθεί τουλάχιστον 2 άτομα τα οποία ανακρίνονται ως ύποπτοι.Την πρώτη προσαγωγή, μάλιστα, είχε επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφεν Λεβέν, ο οποίος δήλωσε επίσης πως όλα δείχνουν ότι η Σουηδία δέχθηκε τρομοκρατικό χτύπημα.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια ειδικά γύρω από κυβερνητικά κτίρια, το παλάτι, τη βουλή. Ο Δήμος Στοκχόλμης διέθεσε αίθουσες για να φιλοξενηθούν εκεί όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω ακινητοποίησης των συγκοινωνιών. Η αστυνομία καλεί τον κόσμο να παραμείνει σε κλειστούς χώρους και να μην κυκλοφορεί στους δρόμους, που μένουν ασυνήθιστα άδειοι. Έκτακτα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα αεροδρόμια της χώρας.

    Σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι τέσσερις, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 15- 9 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Την ίδια ώρα,  πάντως, τα ΜΜΕ της Σουηδίας επιμένουν πως οι νεκροί είναι 5. Το σίγουρο είναι πως μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και παιδιά.

    Στοκχόλμη

    Η ταυτοποίηση των θυμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί από αστυνομικής πλευράς ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ τους.

    Η επίθεση συνέβη γύρω στις τέσσερις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας). Ένα φορτηγό, που κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, μπήκε ανάποδα στον πλέον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης, τον Drottniggatan, παρασύροντας όποιον έβρισκε μπροστά του, πριν  «καρφωθεί» σε ένα πολυκατάστημα. Το πολυκατάστημα πνίγηκε από τον πυκνό καπνό, όταν στο φορτηγό ξέσπασε φωτιά. Ο οδηγός του φορτηγού και δράστης της επίθεσης κατάφερε να διαφύγει. Όπως έγινε γνωστό, το φορτηγό είχε κλαπεί νωρίτερα σήμερα το πρωί και ανήκει σε ζυθοποιϊα.

    Οι σουηδικές αρχές δεν είναι βεβαίως σε θέση να επιβεβαιώσουν αν αυτή την επίθεση θα ακολουθήσουν άλλες, ωστόσο, επισημαίνουν ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό, μετά από το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα.

    Στοκχόλμη

    Μέχρι τώρα αρχές και ΜΜΕ μιλούσαν γενικώς περί επίθεσης αποφεύγοντας τον όρο τρομοκρατική, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό της χώρας Στέφαν Λοβέν που από νωρίς δήλωσε ότι «όλα δείχνουν τρομοκρατική επίθεση». Ο Σουηδός μονάρχης Κάρολος Γουσταύος επισπεύδει την επιστροφή του από τη Βραζιλία ενώ δήλωσε « συγκλονισμένος από τις πληροφορίες περί δολοφονικής απόπειρας στη Στοκχόλμη» και πρόσθεσε ότι «η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στους πληγέντες και τις οικογένειές τους».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στοκχόλμη: Σοκάρουν οι περιγραφές των αυτόπτων μαρτύρων – «Άκουσα έναν κρότο… και μετά ανθρώπους να ουρλιάζουν»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος στη Στοκχόλμη – Τουλάχιστον 5 νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοκχόλμη: Οι πρώτες φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης (video)



    ΣΧΟΛΙΑ