ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αφού περισσότεροι από 760 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ψηφοφόρους στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας για την οποία η Μαδρίτη λέει πως είναι παράνομη.
Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».
Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία.
«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.
Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».
Ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Καταλονία «φλέγεται»: Χάος, βία και συγκρούσεις παντού – Ξεπέρασαν τους 760 οι τραυματίες (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταλονία: Επίθεση Αστυνομικών σε Καταλανούς πυροσβέστες (video) – Εκτός λειτουργίας το σύστημα καταμέτρησης
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συγκλονιστικός ο Πικέ μετά το τέλος του αγώνα της Μπαρτσελόνα: Η δυσκολότερη μέρα της καριέρας μου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Handelsblatt: Προσπάθεια ΕΕ για ενιαίο δασμό 10% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ
- Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με βασιλιά της Ιορδανίας και Πρόεδρο των ΗΑΕ
- Έκθεση KPMG: Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων
- Ρόδος: Διαρροή αερίου σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Ιξιά – Εκκενώνονται δωμάτια και επιχειρήσεις
