• Πολιτική

    Πιο γρήγορα βήματα για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης ζήτησε το Eurogroup-Ανησυχία για τη δίωξη Γεωργίου

    • NewsRoom


    Ο σχεδιασμός της τρίτης αξιολόγησης αλλά και το θέμα της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου βρέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup. «Οι τεχνικές ομάδες είναι στην Αθήνα για να ετοιμάσουν το έδαφος ώστε αργότερα να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση με στόχο να τελειώσει πριν το τέλος της χρονιάς. Η Ελλάδα έκανε πολύ δρόμο και αυτό φάνηκε από την έξοδο από την διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε έναν αριθμό θεμάτων».

    Αναφορικά με το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ ξεκαθάρισε ότι εκφράστηκε από όλους «σοβαρή ανησυχία» για τις διώξεις κατά του Γεωργίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εξέφρασε ανησυχία για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας ότι δημιουργείται ανησυχία για τα greek statistics, και γι’ αυτό ζητούμε από τις αρχές να πάρουν μέτρα για να στηριχθεί η ανεξαρτησία της αρχής.

    Μοσκοβισί: Τελειώνει μια σκληρή περίοδος για την Ελλάδα

    Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος θα σηματοδοτήσει το τέλος μίας πολύ σκληρής περιόδου για την Ελλάδα αλλά και το τέλος της κρίσης για την Ευρωζώνη».

    Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και κυρίως το πρώτο «θετικό» βήμα που έκανε η Ελλάδα προς τις αγορές.

    «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, προκειμένου να καταστεί χώρα ελκυστική και κανονική εντός της ευρωζώνης» είπε ο Γάλλος Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής και σημείωσε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για να γίνει αυτό.

    Πρόσθεσε, τέλος, ότι όλοι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει δώσει την καταρχήν συμφωνία του για το ελληνικό πρόγραμμα και πως τώρα «πρέπει να δουλέψουμε για τα μέτρα για το χρέος».

    Κερέ: Να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

    Από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ότι έχει δει σημαντική βελτίωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα ενώ υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η ενίσχυση από τον ELA, ενώ πρόσθεσε πως οι καταθέσεις έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και αυτό θα γίνει σταδιακά.

    «Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των NPLs», δήλωσε ο Κερέ, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να γίνει πλήρως λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

    Υπάρχει,ωστόσο, πολύς δρόμος για την επιστροφή των καταθέσεων που γίνεται σταδιακά, όπως είπε.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Πώς βούλιαξε στην πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού

     



    ΣΧΟΛΙΑ