• Top Stories

    Εξάρχεια: Προκαταρκτική έρευνα για το «ΚΕΠ των αντιεξουσιαστών»

    Το αντιεξουσιαστικό «ΚΕΠ» στα Εξάρχεια

    Το αντιεξουσιαστικό «ΚΕΠ» στα Εξάρχεια (Φωτογραφία: Eurokinissi)


    Μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Αθηνών, θα διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα για την εγκατάσταση του περιβόητου «ΚΕΠ των αντιεξουσιαστών» στα Εξάρχεια, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παραγγελία διαβιβάστηκε πρώτα στην Ασφάλεια Αττικής και στη συνέχεια η έρευνα ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια. Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας πρόκειται να διερευνήσουν εάν πράγματι στην περίπτωση αυτή συντελείται το αδίκημα της κατάληψης δημόσιου χώρου και το κατά πόσο υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

    Αρμόδιες πηγές σχολιάζουν ότι ουσιαστικά η Κρατική Ασφάλεια θα κληθεί να ερευνήσει το αυτονόητο, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του «ΚΕΠ» από την πλατεία των Εξαρχείων.

    Κατόπιν, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να προτείνουν την απομάκρυνση του κοντέινερ από την πλατεία, κάτι που θα γίνει μόνο αν υπάρξει εισαγγελική παραγγελία μετά την περαίωση της προκαταρκτικής έρευνας.

    Το αντιεξουσιαστικό «ΚΕΠ» στα Εξάρχεια
    Το αντιεξουσιαστικό «ΚΕΠ» στα Εξάρχεια (Φωτογραφία: Eurokinissi)

    Ωστόσο, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν την Παρασκευή (21 Απριλίου) ότι θεωρούν την Κρατική Ασφάλεια αναρμόδια για να επιληφθεί του συγκεκριμένου θέματος, το οποίο εμπίπτει στη νομοθεσία περί πολεοδομικών παραβάσεων. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι το θέμα θα μπορούσε να λυθεί μέσα από άλλες οδούς από υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. να συνδράμει στο επιχειρησιακό σκέλος.

    Το γεγονός, ωστόσο, ότι το «ΚΕΠ των αντιεξουσιαστών» στήθηκε στα Εξάρχεια μάλλον αλλάζει παραδόξως τα δεδομένα. Ο Δήμος Αθηναίων είχε υποβάλει μήνυση για την υπόθεση, ενώ αρμόδια στελέχη του Δήμου δηλώνουν ότι υπάρχουν κατάλληλες υπηρεσίες του Δήμου που διαθέτουν συνεργεία για την απομάκρυνση του κοντέινερ.

    Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι το Σώμα έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου αν διαταχθεί από τον εισαγγελέα να είναι έτοιμο να επιχειρήσει στα Εξάρχεια για το ξήλωμα του «ΚΕΠ», χωρίς να υπάρξουν… παρατράγουδα. Το ζητούμενο, ωστόσο, από εκεί και μετά θα είναι η επιτήρηση της πλατείας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα τοποθέτηση κοντέινερ από τους αντιεξουσιαστές.

    Εξάρχεια
    Το αντιεξουσιαστικό «ΚΕΠ» στα Εξάρχεια (Φωτογραφία: Eurokinissi)

    Σημειώνεται ότι το περιβόητο κοντέινερ εγκαταστάθηκε από αντιεξουσιαστές το Σάββατο (8 Απριλίου 2017) και… εγκαινιάστηκε μετά από 10 ημέρες από τη «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων». Τα μέλη της «Συνέλευσης», η οποία αποτελείται από διάφορες συλλογικότητες με παρουσία πολλών ετών στα Εξάρχεια, το χαρακτηρίζουν πολιτικό περίπτερο, που αποσκοπεί στο να «συμβάλει στην πολιτική αναβάθμιση του χώρου ως όχημα για τη ριζοσπαστικοποίηση και συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας».

    Σε άλλο κείμενο-προαναγγελία της εγκατάστασης του κοντέινερ αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Τα αγαπημένα μας Εξάρχεια λειτουργούν ακόμα ως σημείο εφόρμησης ή διαφυγής για εκατοντάδες ανθρώπους που συντελούν στον αγώνα ενάντια στο κράτος και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα συμμετέχοντας σε ομάδες άμεσης δράσης, επιτιθέμενοι σε τράπεζες, εφορίες, υπουργεία, κομματικά γραφεία, αστυνομικούς στόχους, κάμερες ασφαλείας, ελεγκτές, φασιστικά γραφεία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: New York Times: Το ΔΝΤ «στα δύο» για την Ελλάδα – Το χρέος και το πλεόνασμα στο επίκεντρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατερίνα Παπανάτσιου: Υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φως στη σύγκρουση Δασκαλόπουλου – Βγενόπουλου για τη VIVARTIA. Η τελευταία συνέντευξη του Βγενόπουλου στον Α. Κεφαλά



    ΣΧΟΛΙΑ