• Πολιτική

    Eurogroup: Επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα – Συμφωνία για μέτρα 3,6 δισ.

    • NewsRoom


    Στο τέλος του έφτασε το Eurogroup της Μάλτας, με τα αποτελέσματα να είναι άκρως θετικά για την Ελλάδα αφού εξασφαλίστηκε συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

    Έτσι, δείχνει να φτάνει στην ολοκλήρωσή της η δεύτερη αξιολόγηση, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να αναμένονται προσεχώς στην Αθήνα.

    Το γεγονός επιβεβαιώνει και με δημοσίευμά του, επικαλούμενο μάλιστα ευρωπαίους αξιωματούχους, το “Dow Jones Newswires”.

    Μετά το τέλος του Eurogroup, o Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε την συμφωνία και δήλωσε: «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος από το τελευταίο Eurogroup. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Σημειώθηκε μια συμφωνία για τα κεντρικα στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, τα μεγάλα ζητήματα έχουν πλέον διευθετηθεί. Συμφωνήσαμε σε πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ. Το 1% αφορά το 2019 και είναι στο συνταξιοδοτικό. Το υπόλοιπο 1% αφορά το 2020 και είναι στο φόρο εισοδήματος. Καλέσαμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες για να καταήξουν σε συμφωνία το συντομότερο. Μετά το SLA το Eurogroup θα εξετάσει το δημοσιονομικό και το χρέος.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, από την πλευρά του, δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τερματίσουμε την αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε τους στόχους. Πρέπει να βάλουμε τις οριστικές πινελιές στην τελική συμφωνία».

    Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ: «Μιλήσαμε πολύ για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά νομίζω οτι υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν ζητήματα. Αν επιβεβαιωθούν τα νούμερα για το 2016 θεωρούμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα».

    Πέφτουν τα ελληνικά ομόλογα μετά το Eurogroup

    Η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, υποχώρησε κατά 23 μονάδες βάσης (0,23 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,70%, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters. Το πρακτορείο αναφέρεται στη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων.

    Αργότερα σήμερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global θα επανεξετάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, που σήμερα είναι ΑΑ με σταθερή προοπτική. «Δεν αναμένω καμία αλλαγή, αλλά μπορεί να υπάρχει κάποια ένδειξη για το τι θα μπορούσε να κάνει (o οίκος), εάν η Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ποιες συνέπειες θα είχε αυτό σε σχέση με την αξιολόγηση», ανέφερε αναλυτής της DZ Bank. Η απόδοση των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησε σήμερα κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,88% που είναι χαμηλό επίπεδο μήνα.

    Τι δήλωσε πριν το Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ

    O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς πήγαινε για τη συνεδρίαση, δήλωσε πως παρά την πρόοδο που έχει παρουσιαστεί στις εργασίες, δεν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία σήμερα.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: “Έχουμε εργαστεί εντατικά με τις ελληνικές αρχές τις προηγούμενες εβδομάδες και τώρα θα ενημερώσω τους υπουργούς για τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών”. Μάλιστα, είπε ότι πρώτα θα ενημερώσει τους υπουργούς και μετα τους δημοσιογράφους, αλλά παραδέχτηκε πως υπάρχουν αποτελέσματα και είναι θετικά.

    Παραδέχτηκε ότι συναντήθηκε με Έλληνα υπουργό πριν την συνεδρίαση, όπως και με πολλούς άλλους ενώ ερωτηθείς για το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, απάντησε πως παρότι υπάρχει θετική διάθεση, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, λέγοντας επίσης: “το μεγάλο πολιτικό θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο των μέτρων που συζητάμε”.

    Ακόμη, συμπλήρωσε πως δεν του ζητήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του και δεν θα το κάνει και τέλος πως θα πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου προκειμένου να μιλήσει και για την Ελλάδα.

    Αισιόδοξος για τη συμφωνία, πάντως, εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς πήγαινε και εκείνος να παραστεί στην συνεδρίαση του Eurogroup, στη Μάλτα. «Η Ελλάδα υπεραποδίδει τους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το πρόγραμμα, και είναι σε καλό δρόμο να πετύχει και τους τωρινούς στόχους. Ελπίζουμε να γίνει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες».

    Ενθαρρυντικά μηνύματα δίνει και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jorg Schelling: «Έχουμε καλή πρόοδο, ελπίζω και σε καλές συνομιλίες». Εν αντιθέσει, ο αντίστοιχος της Μάλτας, Edward Scicluna, ήταν πιο συγκρατημένος, περιμένοντας το τι θα πουν οι θεσμοί και αρκέστηκε σε ένα «θα δούμε».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σήμερα στη Βουλή ο Νίκος Παππάς για να απαντήσει για το ταξίδι στη Βενεζουέλα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H μεγάλη μάχη της AVIS: O όμιλος Κoc συζητάει με την Πειραιώς για την εξαγορά της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις – Παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ