• Top Stories

    Eurogroup: Η αφιέρωση του Ευκ. Τσακαλώτου στο αναμνηστικό δώρο στον Β. Σόιμπλε

    • NewsRoom
    Σόιμπλε


    «Τίποτε δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην μεγάλη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσέφεραν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον Γερμανό ομόλογό τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς έπειτα από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

    Αποθέωση Σόιμπλε από τον Τύπο

    Την ίδια ώρα, ο Βελγικό Τύπος, αποχαιρετώντας από τις Βρυξέλλες τον Γερμανό πολιτικό, δεν διστάζει να αναφερθεί στην σχέση του Β. Σόιμπλε με τους Έλληνες ομολόγους του.

    Ο Β. Σόιμπλε ήταν «ευθύς, επίμονος και εριστικός, δε μάσησε ποτέ τα λόγια του, ενώ καμία απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup χωρίς τη γερμανική συναίνεση», επισημαίνει σε δημοσίευμα της η La Libre Belgique, συμπληρώνοντας ότι ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Αριστεράς γνωστή για την επικριτική της στάση απέναντι στο Eurogroup», τον είχε κατηγορήσει ότι είχε οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν από την πλευρά του, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι «ο Βαρουφάκης απεχθανόταν όλον τον κόσμο εκτός από τον εαυτό του», ενώ το μόνο που προσάπτει στο Γερμανό πρώην ομόλογό του είναι η ιδέα του για ένα προσωρινό Grexit.

    Το εγκώμιο του Σόιμπλε πλέκει εξάλλου και η εφημερίδα De Tijd, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μπορεί ο γερμανός πολιτικός να απεικονίζεται πολλές φορές ως ένα “ανάλγητο γεράκι”, στην πραγματικότητα όμως ήταν αυτός που έσωσε το ευρώ. Επισημαίνεται ειδικότερα πως ο Σόιμπλε είναι αυτός που κατάφερε να πουλήσει στην κοινή γνώμη των βόρειων χωρών την σωτηρία πέντε ευρωπαικών χωρών,συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Μπορεί η σωτηρία αυτή να καθυστέρησε υπερβολικά, εξηγεί η εφημερίδα, ωστόσο συντελέστηκε με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο στο βαθμό που υπερψηφίστηκε από τα αντίστοιχα Κοινοβούλια των βορειοευρωπαϊκών χωρών και αυτό είναι που αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική κληρονομιά του Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είχε θυσιάσει το μάρκο μόνον αφού έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα το διαδεχόταν ένα ισχυρό ευρώ και άρα η γερμανική κοινή γνώμη ήταν εξαιρετικά αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Ναι μεν η θεραπεία σοκ στην Ελλάδα και αλλού θα μπορούσε να ήταν λιγότερο σκληρή, παρατηρεί η εφημερίδα, αυτό ωστόσο θα σήμαινε ότι οι βόρειες χώρες θα έπρεπε να διαθέσουν ακόμα περισσότερα χρήματα, κάτι το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, «μπορεί η ευρωπαϊκή κρίση να ήταν τόσο επώδυνη στην Ελλάδα εξαιτίας εν μέρει και των γερμανικών εμμονών, ωστόσο το γεγονός ότι το ευρώ δεν διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη, το οφείλουμε και στον Σόιμπλε ο οποίος πάντοτε κατάφερνε να εξασφαλίσει την στήριξη του γερμανικού πληθυσμού στις αποφάσεις του». Για το λόγο αυτό, συμπεραίνει η εφημερίδα, η γερμανική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει με την αποχώρηση του, καθώς αυτή είναι η εντολή που έχουν δώσει οι γερμανοί και βορειοευρωπαίοι εκλογείς στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους.

    Με άλλα λόγια, η πολιτική του Σόιμπλε είναι μονόδρομος προκειμένου να επιβιώσει η ευρωζώνη, καταλήγει η εφημερίδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: DW: Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα ως παράδειγμα για να καταστήσει σαφές σε μεγάλες χώρες από τι απειλούνται



    ΣΧΟΛΙΑ