• Ελλάδα

    Αίτηση αναίρεσης για το ΤΑΙΠΕΔ στον Άρειο Πάγο

    justice δικηγόροι


    Να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέφθηκαν σε δίκη, ζητούν οι κατηγορούμενοι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ επικαλούμενοι πρόσφατο νόμο που ουσιαστικά προστατεύει ενέργειες και αποφάσεις τους. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην άσκηση αναίρεσης, λίγες ημέρες μετά το βέτο που άσκησαν Ιταλοί, Ισπανοί και Σλοβάκοι δανειστές που απαιτούν αθώωση των αλλοδαπών κατηγορουμένων, διαφορετικά απειλούν με μπλόκο στην καταβολή της δόσης.

    Οι έξι εμπειρογνώμονες έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου όπως και τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.

    Οι κατηγορίες αφορούν στην πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, την περίοδο 2013-2014, από την οποία φέρεται να προκλήθηκε ζημία η οποία κυμαίνεται στα 575.856.504 ευρώ.

    Την αίτηση αναίρεσης κατέθεσαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Ταμείου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος , Ιωάννης Γιαννίδης και Νικόλαος Πατεράκης, με το σκεπτικό ότι ο νόμος παρέχει ποινική και αστική προστασία στα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων του ΤΑΙΠΕΔ.

    Στην αίτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Βασική αιτίαση αναφορικώς με την παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της διάταξης του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου:

    “Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.

    Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

    Για δε την υποτιθέμενη υπεξαίρεση εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προβλήθηκε το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, καταχωρήθηκε εμφανώς στις οικείες ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, ετέθη υπ’ όψιν του Υπουργού Οικονομικών, ως εκπροσώπου του Δημοσίου, ελέγχθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και πιστοποιήθηκε η ορθότητα της διακράτησής του από το Ταμείο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Δεν σας θέλω χαλαρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντώνης Κεφαλάς: Τι κέρδισε ο Τσίπρας; Χρόνο για γκεμπελικά ψέματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι συζητάει το υπουργικό συμβούλιο για 30.000 συμβασιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ