• Πολιτική

    Μεγάλος κίνδυνος αναζωπυρώσεων στο Καπανδρίτι – Σε πύρινη λαίλαπα Ζάκυνθος και Ηλεία (pics – video)


    Ελαφρώς θετικότερο κλίμα επικρατεί από το ξημέρωμα της Τετάρτης στην Ανατολική Αττική που έχει τυλιχτεί στις φλόγες από το απόγευμα της Κυριακής. Οι άνεμοι επιτέλους κόπασαν την νύχτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποια σημαντική αναζωπύρωση. Λίγο μετά τις έξι το πρωί, ξεκίνησαν στην περιοχή πτήσεις δύο καναντέρ και τριών ελικιπτέρων που πραγματοποιούν ρίψεις ούτως ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική ένεκα των αυξημένων ποσοστών κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα επιπέδου «4» ενώ παράλληλα και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην ημέρα.

    Στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, αλλά και σε όλο το μέτωπο, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα υπήρχαν όλο το βράδυ μικροεστίες οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Εξάλλου επί τόπου παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ωστόσο, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου, προκλήθηκαν αναζωπυρώσεις λόγω της αύξησης της έντασης των ανέμων, με τους πυροσβέστες να έχουν φτιάξει μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην έξοδο της χαράδρας στο Μετόχι όπου δίνεται η βασική «μάχη».

    Δυστυχώς όμως οι άνεμοι «βοήθησαν» την φωτιά να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα, δημιουργώντας ιδιαίτερη ανησυχία από νωρίς το απόγευμα. Ευτυχώς οι χειρότεροι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν και η φωτιά δεν επεκτάθηκε.

    Αν και με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούσαν τρία Καναντέρ και έξι ελικόπτερα, το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής το μέτωπο της φωτιάς στην Ανατολική Αττική είναι τεράστιο καθώς ξεκινάει από τον Κάλαμο και φτάνει μέχρι το Καπανδρίτι.

    Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής το μέτωπο είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί επειδή είναι σε δύσβατη περιοχή.

    Αξίζει να σημειωθεί πως για δεύτερη φορά, ξεκαθαρίστηκε χθες από την πυροσβεστική ότι αν και υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους για εκρήξεις πριν την έναρξη της πυρκαγιάς στον Κάλαμο την Κυριακή, εντούτοις αυτές εξετάζονται και επομένως δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα για το αίτιο πρόκλησης της μεγάλης φωτιάς.

    Στην πύρινη λαίλαπα Ζάκυνθος και Ηλεία

    Καλύτερη είναι η εικόνα τόσο στην Ζάκυνθο όσο και στο Κρυόνερο Ηλείας. Η Πυροσβεστική τονίζει ωστόσο πως και οι δύο αυτές μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα, όμως εμφανίζουν μια σταθερή κατάσταση. Λίγο μετά τις 6 το πρωί λοιπόν, ένα ελικόπτερο στην Ζάκυνθο και ένα στην Ηλεία, επιχειρούν από αέρος να «πιάσουν» τις φωτιές.

    Στην Ηλεία, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς απείλησε το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου το χωριό Περιστέρι, οι κάτοικοι του οποίου όμως αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, διότι άλλαζε συνεχώς η κατεύθυνση του ανέμου». Μέχρι την δύση του ηλίου, επιχειρούσαν από αέρος ένα αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον».

    Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης όμως τα εναέρια μέσα είχαν αποσυρθεί από τη φωτιά της Ηλείας και το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς και προκάλεσε την αντίδραση του Απόστολου Κατσιφάρα, ενώ τελικά αργά το απόγευμα επέστρεψαν.

    Ζάκυνθος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις

    Ανησυχητική είναι η κατάσταση ένεκα των συνεχών αναζωπυρώσεων στο τεράστιο μέτωπο της Ζακύνθου, όπου χθες έκαιγαν 20 εστίες ανησυχεί την Πυροσβεστική, καθώς δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις σε ένα σημείο και να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.

    Η φωτιά με τα συνολικά 20 μέτωπα, όπως ανέφερε η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής το πρωί της Τρίτης, και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έχει δυσκολέψει πολύ τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, ενώ στο νησί εξακολουθούν να πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

    Αργά το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου υπό απειλή τέθηκε και πάλι το χωριό Κοιλιωμένος, καθώς οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια. Οι πυροσβέστες που βρέθηκαν στο σημείο και κατάφεραν τελικά να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού, χωρίς τελικά να το εκκενώσουν.

    Σύμφωνα ωστόσο με τα όσα επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, η εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε εδώ και έξι ημέρες, είναι η αιτία της όλης κατάστασης. «Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοκοτσάς. Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

    Σύσκεψη στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός επικράτειας και κυβερνητικός  εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη, Ν. Τόσκας, ο γ.γ πολίτικης προστασίας Γιάννης Καπάκης καθώς και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι κ. Τζανακόπουλος και Τόσκας επισκέφθηκαν τους τεχνικούς των αεροπλάνων κατάσβεσις στη βάση της Ελευσίνας, όπου και ενημερώθηκαν για την κατάσταση των αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης και τους ευχαρίστησαν για το έργο τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξήντα πυροσβέστες από την Κύπρο αναχώρησαν για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσήχθη ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Πάρνηθας – Τι βρήκαν πάνω του οι Αρχές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκκληση της Ελλάδας στους Ευρωπαίους για βοήθεια με αεροπλάνα – Αδυνατεί το Παρίσι



    ΣΧΟΛΙΑ