• Πολιτική

    Ένας «κουρασμένος» Τσίπρας ψάχνει μάταια (;) για στήριξη και σκέφτεται δημοψηφίσματα

    Τσίπρας


    Το δίλημμα Αριστερά/Δεξιά ξαναβάζει η κυβέρνηση Τσίπρα στην ατζέντα της σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου αλλά και τμήμα της βάσης της που έχει «κουραστεί» από την μονοθεματική υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος χωρίς να βλέπει αριστερές πινελιές…

    Σε μία τέτοια κατεύθυνση εντάσσεται σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους και η ρύθμιση για την δια κληρώσεως επιλογή των σημαιοφόρων στο δημοτικό σχολείο, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση που έχει κατηγορηθεί ότι υποβαθμίζει την «αριστεία» και τους «άριστους» εντάσσει ξεκάθαρα στον πολιτικό της σχεδιασμό τα ιδεολογικά προτάγματα συγκρίνοντας πλέον κάθε δική της πολιτική πρόταση με τις αντίστοιχες «νεοφιλελεύθερες» όπως τις χαρακτηρίζει προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις δύο τελευταίες παρεμβάσεις του στην Βουλή και κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων για την Παιδεία και την Υγεία ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην αίθουσα ώστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ να διατυπώσει τις θέσεις του κόμματός του για να φανούν οι διαφορές μεταξύ γραμμής Κουμουνδούρου και Πειραιώς.

    Το Μαξίμου που θέλει να κάνει επανεκκίνηση στην κυβερνητική πολιτική θεωρώντας ότι με την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές έκλεισε ένας κύκλος διακυβέρνησης ποντάρει πολλά στο ιδεολογικό σκέλος της στρατηγικής της. Και μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να δείξει ότι την χωρίζει η άβυσσος -όπως λέει- από την Νέα Δημοκρατία αποτελεί και η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης η οποία θα ξεκινήσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου όταν η Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί παραδώσει τις προτάσεις της στα κόμματα ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος σε επίπεδο πλέον κοινοβουλίου.

    Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε δημοψηφίσματα, όπως για παράδειγμα, για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού που αγγίζουν τους ψηφοφόρους του αριστερού χώρου. Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να αφήσει ανέγγιχτο το άρθρο 16 του Συντάγματος για την δημόσια και δωρεάν παιδεία που δεν επιτρέπει την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα, όπως επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα στην πρόσφατη κόντρα στη Βουλή για την παιδεία ο πρωθυπουργός είχε πει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Πειραιώς επιθυμεί να εξισώσει τα πτυχία ιδιωτικών κολλεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    Η επαναφορά του πανεπιστημιακού άσυλου με τον Νόμο Γαβρόγλου αποτελεί επίσης μία προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κάνει διακριτές τις διαφορές της από την αντιπολίτευση που είχε συναινέσει ομόθυμα στην κατάργησή του. Ένα ακόμη δείγμα γραφής στην κατεύθυνση του διαχωρισμού Αριστεράς/Δεξιάς έδωσε η κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο με τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης χειρίστηκε την υπόθεση της εισβολής των μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο του κοινοβουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Μητσοτάκης: Σφοδρή επίθεση για Υγεία, Παιδεία και Βενεζουέλα – Έφυγε από την αίθουσα ο Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Φέρνουμε μια εμβληματική μεταρρύθμιση για την Υγεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταϊκούρας: Η ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί σε αύξηση τα «φέσια» του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ