Top Stories

Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν καταλογίστηκε πρόστιμο στον πρώην δήμαρχο για τον βοσκό των Ιμίων αλλά για μη νόμιμες δαπάνες


Νόμιμες είχε κρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο τις δαπάνες για το βοσκό των Ιμίων και το πρόστιμο των 50.000 ευρώ καταλογίστηκε στον πρώην δήμαρχο Καλύμνου για άλλες δαπάνες που θεωρήθηκαν μη νόμιμες.

Λίγες ημέρες μετά τα όσα υποστήριξε ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, το Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει μια άλλη διάσταση στην υπόθεση που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι 5.870 ευρώ που δόθηκαν πριν από 16 χρόνια στο βοσκό για να πηγαίνει στα Ιμια και να φροντίζει τα κατσίκια του, κρίθηκαν νόμιμες από το Β’ κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Πράγματι, ωστόσο, στον τότε δήμαρχο επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ. Αλλά το πρόστιμο ήταν για επιχορηγήσεις, εντάλματα πληρωμής και δαπάνες χωρίς παραστατικά.

Ο κ. Διακομανώλης έχει ασκήσει έφεση, η οποία θα εξεταστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο το Φεβρουάριο του 2018.

Η απόφαση για το βοσκό

Στην πολυσέλιδη πράξη καταλογισμού, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο αναφέρει για τις δαπάνες στο βοσκό:

«…Στο ρυθμιστικό τους πεδίο εντάσσονται και ενέργειες του Δήμου για τη φύλαξη και προστασία περιοχών του, ώστε να καθίσταται δυνατή η εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων από την τοπική κοινωνία, καθώς και η προστασία και η συντήρηση των βοσκοτόπων.
Με το Χ.Ε. 928, οικονομικού έτους 2002 του Δήμου Κ…, ποσού 5.870 ευρώ χορηγήθηκε αποζημίωση στον δημότη Α… Β… για τη φύλαξη της νήσου Ίμια για το έτος 2001.

Η συγκεκριμένη δαπάνη προτείνεται από τον αναπληρωτή επίτροπο ως μη νόμιμη για το λόγο ότι δεν συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις, που ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 262 παρ. 2 του π.δ. 410/1995, ενώ δεν επισυνάπτεται σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ενόψει, όμως, των προαναφερθέντων, η ανωτέρω δαπάνη εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 24 παρ. 1 εδ. α΄ περ. ι) και ιβ) του π.δ. 410/1995, αφορώσα στην φύλαξη και προστασία περιοχής του Δήμου, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων αυτής (ανάπτυξη της κτηνοτροφίας) από την τοπική κοινωνία.

Περαιτέρω, εγκρίθηκε και βεβαιώθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου (βλ. την 30/20.3.2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ…, με την οποία ψηφίστηκε ισόποση πίστωση για τη διενέργεια της ως άνω δαπάνης).

Ενόψει των ανωτέρω, η δαπάνη, που εντέλλεται με το προαναφερθέν χρηματικό ένταλμα, παρίσταται νόμιμη».

Το πρόστιμο των 50.000 ευρώ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο, προχώρησε σε καταλογισμούς τόσο σε βάρος του πρώην δημάρχου όσο και σε βάρος άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για μη νόμιμες δαπάνες.

Σύμφωνα με την απόφαση, μεταξύ των μη νόμιμων αποφάσεων του ΔΣ του Δήμου Καλύμνου είναι για επιχορηγήσεις προς Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς, σε τοπικούς μη αθλητικούς Συλλόγους όπως είναι δυτών και αιμοδοτών, σε άπορους δημότες χωρίς να προσκομίζονται τα αποδεικτικά της απορίας, για μίσθωση σκαφών και λεωφορείων.

Ο πρώην δήμαρχος και μέλη του Δ.Σ. τη «γλίτωσαν» και για ταξίδια στο εξωτερικό για τα οποία κρίθηκε ότι δεν είχαν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά. Φέρεται να μην είχαν προσκομιστεί τα πρότυπα των εισιτηρίων αλλά και άλλα παραστατικά για την μετάβαση του κ. Διακομιχάλη στη Φλόριδα των ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην αδελφοποίηση των πόλεων Τάρπον Σπίνγκς και Καλύμνου (ποσό 2.924 ευρώ), για σωρεία μεταβάσεων μελών του ΔΣ ή υπαλλήλων του εν λόγω Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις, όπως στην Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία. Τα ποσά των εισιτηρίων κυμαίνονται από 2.554 έως 3.560 ευρώ.

Ωστόσο, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν προέβη στον καταλογισμό των δαπανών για τα ταξίδια στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι οι δαπάνες αυτές «αν και δεν είναι κανονικές, λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά, ωστόσο, εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των άρθρων 26 παρ.1 του ν. 3274/2004 και 29 παρ. 8 του ν. 3448/2009 και συνεπώς δε συνιστούν έλλειμμα καταλογιστέο σε βάρος των υπολόγων της ελεγχόμενης διαχείρισης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βαρουφάκης: Ναι, οι υπουργοί ήξεραν τα πάντα για το παράλληλο σύστημα – Κρίμα που δεν εφαρμόστηκε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Εμφύλια πυρά» εναντίον Καμμένου για το Noor 1

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Παρεμβατική δραστηριότητα» στο έργο της Δικαιοσύνης βλέπουν δύο πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ


ΣΧΟΛΙΑ