• Top Stories

    Εκλογές Βρετανία: Τι είναι το «επικρεμάμενο κοινοβούλιο» όπου οδεύει η χώρα;

    Βρετανία


    Το exit poll δείχνει πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχασε έδρες στο κοινοβούλιο και πως η Βρετανία ίσως και να οδηγείται σε μια κατάσταση που οι Βρετανοί ονομάζουν hung parliament («επικρεμάμενο ή μετέωρο κοινοβούλιο», δηλαδή μια Βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα).

    Τι θα γίνει όμως αν όντως προκύψει αυτό επισήμως τις πρώτες πρωινές ώρες;

    Το μόνο σίγουρο είναι πως την Παρασκευή το πρωί η Τερέζα Μέι θα εξακολουθήσει να είναι πρωθυπουργός.

    Κατόπιν, κι αν το κόμμα της έρθει όντως πρώτο, τότε η Μέι θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να παραμείνει πρωθυπουργός, όπως έκανε ο προκάτοχος της, Ντέιβιντ Κάμερον, το 2010, που έκανε κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ.

    Υπάρχει και μια -μικρή- περίπτωση να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα, ανά περίπτωση. Όπως για παράδειγμα για τον λόγο της βασίλισσας –ουσιαστικά τις προγραμματικές δηλώσεις- ή τον προϋπολογισμό αργότερα.

    Σε περίπτωση που η Μέι διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη για το κόμμα της στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε το βάρος θα πέσει στο δεύτερο κόμμα: οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ενα σενάριο που, σύμφωνα με τον Independent, δεν ειναι τόσο… επιστημονική φαντασία στο να αναδείξει τον Κόρμπιν τον επόμενο πρωθυπουργό.

    Ένα τρίτο σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται από το προσκήνιο και να αναλαμβάνει άλλος την πρωθυπουργία. Ενδεχομένως ένας πολιτικός που πιστεύει περισσότερο το Brexit από την ίδια. Στο σενάριο αυτό ήδη προαλείφεται ο τέως δήμαρχος Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο τα γραφεία στοιχημάτων της χώρας θεωρούν υποψήφιο για την θέση αυτή.

    Ενα τέταρτο σενάριο μιλάει για το ρίσκο κανείς να μην μπορεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού και να έχουμε επαναληπτικές εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο -μια κατάσταση “στασιμότητας που παρατείνει ακόμη περισσότερο την ήδη αργή διαδικασία του Brexit”, όπως σημειώνουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

    Πηγή: thetoc.gr



    ΣΧΟΛΙΑ