• Πολιτική

    Ευκλείδης Τσακαλώτος: Νέα συνάντηση με τους θεσμούς – Ποια ζητήματα εκκρεμούν

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να συναντηθεί εκ νέου με τους θεσμούς το απόγευμα του Σαββάτου (29 Απριλίου), σε συνέχεια της μαραθώνιας συνάντησης που προηγήθηκε την Παρασκευή (28 Απριλίου) στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Παρασκευής, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Θα ήμουν ευχαριστημένος και με αρκετά λιγότερα θέματα από αυτά που έχουν κλείσει».

    Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι παραμένουν ένα ως δύο ζητήματα τα οποία δεν είναι μόνο τεχνικά αλλά έχουν και πολιτική διάσταση και διευκρίνισε ότι το ένα είναι στα συνταξιοδοτικά, ενώ ανέφερε ότι πολλά από τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα -όπως ενέργεια, παιδεία, υγεία- έχουν κλείσει.

    Ακόμη ένα ζήτημα που θεωρείται ότι έχει κλείσει είναι και το φορολογικό, κάτι που σημαίνει ότι «κλείδωσε» το κόψιμο του αφορολόγητου το 2020 -ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι.

    Στη συνάντηση με τους θεσμούς την Παρασκευή, εκτός από τον κ. Τσακαλώτο βρέθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ για το θέμα του ασφαλιστικού και των εργασιακών έδωσε το παρόν το μεσημέρι και η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αλλά η συγκεκριμένη συνάντηση αναβλήθηκε.

    Ωστόσο, μετά τις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής κατέστη σαφές ότι παραμένουν δύο μεγάλα μέτωπα πολιτικής τα οποία δεν έχουν κλείσει στις διαπραγματεύσεις:

    • το πακέτο των περικοπών στις συντάξεις το 2019
    • οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ειδικά όσον αφορά στις ευθύνες των τραπεζικών στελεχών που θα υπογραφούν της αναδιαρθρώσεις.

    Από την άλλη, ανάμεσα στα θέματα που μπαίνουν και βγαίνουν από την ατζέντα των συζητήσεων κυρίως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παρέμενε την Παρασκευή και το άλυτο ζήτημα της τρύπας που συνεχίζει να βλέπει το ΔΝΤ το 2018 παρότι είναι πρόωρο ακόμη να συζητηθεί σε επίπεδο μέτρων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Koκκινίζουν» ξανά και ξανά τα δάνεια που ρυθμίζονται

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις Βρυξέλλες μπαίνουν οι βάσεις για το Brexit

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιβάν Σαββίδης, ο τρομερός: Ο άνδρας που θέλει να γίνει ο «τσάρος» της Βορείου Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ