• Πολιτική

    Δραματική έκκληση Τραμπ: «Φύγετε μακριά από τον δρόμο της Ίρμα» – Νέα απειλή από τον Ατλαντικό

    • NewsRoom
    Τραμπ


    Άκρως ανήσυχος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ εν αναμονή του τυφώνα Ίρμα που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τις ΗΠΑ, με ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα.

    «Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη», ανέφερε η έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ προς τους πολίτες μέσω του Twitter.

    «Η απίστευτη ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε περισσότερες από 15.000 ζωές την περασμένη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ. Η Ίρμα ενδέχεται να είναι σφοδρότερη» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, αναφερόμενος στον κυκλώνα που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες στα τέλη Αυγούστου στο νότιο Τέξας και τμήμα της Λουιζιάνας.

    Ο κυκλώνας, που υποβιβάστηκε σε κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής με ανέμους η ταχύτητα των οποίων ανήλθε έως τα 295 χιλιόμετρα την ώρα. Η Ίρμα κατευθύνεται προς την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Φλόριντα την οποία αναμένεται να πλήξει την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).

    Ταυτόχρονα, ολοταχώς προς τις Μικρές Αντίλλες κινείται ο έτερος κυκλώνας Χοσέ, ο οποίος βρίσκεται στον Ατλαντικό και απέχει 700 χιλιόμετρα ανατολικά από τα νησιά. Ο Χοσέ ενισχύθηκε κι άλλο σήμερα, φτάνοντας στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 240 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

    Ο Χοσέ κινείται με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα προς τα δυτικά-βορειοδυτικά και φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία της Ίρμα.

    Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στην Φλόριντα και τη Τζόρτζια, έκανε γνωστό ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), που ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των αρχών.

    «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα τρεις κυκλώνες κατηγορίας 5 έχουν πλήξει τις ΗΠΑ από το 1851, ανάμεσά τους ο Άντριου που σάρωσε το νότιο τμήμα της Φλόριντας το 1992.

    «Ο Άντριου ήταν ένας κυκλώνας κατηγορίας 5, με πολύ πολύ μικρό αντίκτυπο σε σύγκριση με όσα αναμένουμε από τον Ίρμα» τόνισε. «Το ζήτημα δεν είναι εάν η Φλόριντα θα πληγεί, αλλά η σοβαρότητα που αυτό θα γίνει».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανεβαίνουν τα θύματα της Ίρμα – Ολική η καταστροφή στα νησιά, αβέβαιη παραμένει η πορεία της (pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυκλώνας Ίρμα: «Κατάπιε» δύο νησιά της Καραϊβικής – Τουλάχιστον οκτώ νεκροί (video& pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αυξάνονται τα θύματα από τον σεισμό στο Μεξικό – Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 32 (updated)



    ΣΧΟΛΙΑ