• Top Stories

    Απασφάλισε η Ασημακοπούλου για τις τηλεοπτικές άδειες: Σχέδιο καθεστωτικού τύπου ελέγχου των ΜΜΕ


    Αναταραχή έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σκηνικό, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφορικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Μετά την επιστολή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ζητώντας του να επιταχύνει τη διαδικασία, ορίζοντας τιμές εκκίνησης για την επικείμενη δημοπράτηση, η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, εξαπέλυσε νέα επίθεση κάνοντας λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ.

    Από την πλευρά της, η κ. Ασημακοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείo 104,9 fm», έκανε λόγο για «σχέδιο καθεστωτικού τύπου ελέγχου των ΜΜΕ». Η βουλευτής Β’ Αθήνας καταλόγισε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι «προσπαθεί να ρυθμίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών από την πίσω πόρτα», μέσα από την πρόβλεψη τεχνικών παραμέτρων για τη χορήγησή τους.

    «Ο κ. Παππάς, βλέποντας ότι θα έχει πολιτικό πρόβλημα να διαχειριστεί μία δεύτερη μεγάλη πολιτική ήττα (ότι δε θα είναι τέσσερις οι άδειες, όπως ο ίδιος είχε πει με βάση τη μελέτη της Φλωρεντίας, αλλά θα είναι παραπάνω) για να διαχειριστεί την πολιτική ήττα, πριν από δέκα μέρες έφερε στη Βουλή μία τροπολογία, που έλεγε “καταργώ από τον νόμο μου μία διάταξη, που το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική και εισάγω μία διάταξη που υποχρεώνει τα κανάλια να εκπέμπουν και σε standard και σε high definition”, κάτι που δεν ήταν στον αρχικό νόμο» ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου και εξήγησε: «Βάζοντας αυτή την τεχνική παράμετρο, που ήταν υποχρεωμένο το ΕΣΡ να τη λάβει υπόψη, περιορίζει τον αριθμό των αδειών, που θα μπορούσε το ΕΣΡ να βγάλει, γιατί δε χωράει το φάσμα περισσότερες, με βάση αυτή την τεχνολογία. Αυτό έχει συνταγματικά θέματα, πηγαίνεις από την πίσω πόρτα να ρυθμίσεις τον αριθμό των αδειών, που μπορεί να δοθούν και αυτό δεν είναι σωστό». Εκτίμησε δε ότι η εν λόγω διάταξη «θα προσβληθεί αναμφίβολα στο ΣτΕ, το οποίο και θα πρέπει πάλι να αποφανθεί», ενώ επανέλαβε ότι «η θέση της ΝΔ ήταν και είναι διαχρονικά η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του φάσματος».

    Αναφερόμενη στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου, ήτοι την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαφήμισης, που προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ σχολίασε: «Έρχεται μια καινούρια προσπάθεια, που λέει: «Αφού δεν μπορώ να ρυθμίσω τον αριθμό των καναλιών, πώς θα ελέγξω τα κανάλια; Θα τα ελέγξω ελέγχοντας τα έσοδά τους, που προέρχονται από τη διαφήμιση. Ο κ. Παππάς θα φέρει ένα άλλο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα λέει ότι θα υπάρχει μία πλατφόρμα τεχνολογική, που θα τη σκιάσει με προδιαγραφές ο ίδιος και μέσα από την πλατφόρμα αυτή θα ελέγχει το πώς διακινείται και ποια είναι η τιμή και ποιος παίρνει το κομμάτι της ιδιωτικής διαφήμισης».

    Στο μεταξύ, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρουσίασε το νέο πολυνομοσχέδιο που αφορά τους κλάδους οπτικοακουστικών μέσων και διαστημικών εφαρμογών. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή, ώστε να διασφαλίσει η Ελλάδα τον ρόλο και την παρουσία της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μεταξύ των «διαστημικών εθνών» και να καταπολεμηθούν προβλήματα νόθευσης του ανταγωνισμού στον χώρο της τηλεοπτικής διαφήμισης και της κυκλοφορίας των εφημερίδων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Φλαμπουράρη, αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας και συμφωνήθηκαν οι εξής προτάσεις:

    – Να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχει συμβατότητα με τον αναπτυξιακό νόμο.

    – Να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.

    – Να εξετασθεί το πλαίσιο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να συμπεριληφθούν κατά το δυνατό οι διαφημίσεις των ηλεκτρονικών εντύπων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παππάς: Σημαντικό βήμα η αδειοδότηση – Να προχωρήσει τάχιστα το ΕΣΡ τον διαγωνισμό 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Ο Νίκος Παππάς δίνει το OK στο ΕΣΡ για τη δημοπρασία των 7 τηλεοπτικών αδειών



    ΣΧΟΛΙΑ