• Πολιτική

    Όταν το κάλεσμα του «πολυμήχανου» Τσίπρα για επενδύσεις έπεσε πάνω στην «ξέρα» της ελληνικής γραφειοκρατίας


    «Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ αρνητική κατάσταση για τη χώρα μου σήμερα με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Αυτή η νέα εποχή μας καλεί να σχεδιάσουμε ένα μέλλον πιο δημιουργικό που δεν θα έχει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος».

    Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον των Γάλλων για επενδύσεις στη χώρα είναι έντονο, όπως καταγράφηκε στις συζητήσεις, όταν οι κάμερες έκλεισαν. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος και με την πραγματικότητα της ελληνικής γραφειοκρατίας, ακούγοντας την κριτική από τις μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο πολυμήχανου Οδυσσέα

    O Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε την ομιλία του στον στόχο της αντιμετώπισης της ανεργίας.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μειωθεί στο 21,2% η ανεργία, όμως παραμένει ποσοστό μη αποδεκτό για μια χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έθεσε έτσι ως πρώτο στόχο την αντιμετώπιση του braind drain. Αυτό θα γίνει μέσα από την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τις επενδύσεις, την ολοκλήρωση αυτού του τρίτου προγράμματος ώστε «να είναι το τελευταίο και η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές χρήματος».

    «Μπροστά σε αυτόν τον στόχο πήραμε δύσκολες αποφάσεις, με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες, έτσι και εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», υπογράμμισε.

    O πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την προσπάθεια δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Τόνισε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε τομές», και είπε ότι θέλει να ακούσει τους επιχειρηματίες και να του απαντήσουν δύο βασικά ερωτήματα: Όσοι ήδη επενδύουν στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όσοι δεν έχουν επενδύσει ακόμα, ποιος είναι ο λόγος που τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί.

    Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει οριστικά από τα προγράμματα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Είπε ότι προσωπικά θα είναι επικεφαλής μιας task force που θα είναι σε θέση, αν καθίσταται ανάγκη, να εξετάζει τις σημαντικές επενδύσεις και να διευκολύνει, όπως μπορεί, την προσπάθεια να υπάρξει μια ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία για να ξεπεράσουμε την κρίση.

    «Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία, μετά από μια τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει σε άλλη χώρα στην Ευρώπη τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε τόσο μικρό διάστημα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να δουν την Ελλάδα ως ένα σημαντικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό -«και γι΄ αυτή σας την επιλογή δεν θα μετανιώσετε».

    Εμ. Μακρόν: Πιστεύω πως οι 40 γαλλικές επιχειρήσεις που είναι εδώ παρούσες θα συμμετάσχουν

    Από την πλευρά του ο Ε. Μακρόν επεσήμανε ότι «η Ελλάδα πέρασε 7 χρόνια σκληρής κρίσης, ελληνικής και ευρωπαϊκής. Οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν έφυγαν,όπως κάποιοι άλλοι». Τάχθηκε υπέρ της αλληλεγγύης αλλά με υπευθυνότητα, ζήτησε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες της Ελλάδας.

    «Το κτίριο αυτό είναι το σύμβολο σε μια νέα ελληνική φιλοδοξία και θα ήθελα η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να επιλέξει μη ευρωπαϊκές επενδύσεις γιατί έλειπαν οι ευρωπαϊκές. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Το θέμα αγαπητέ Αλέξη, όπως είπες, είναι να δράσουμε. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και βοήθεια. Πεποίθησή μου ότι οι 40 γαλλικές επιχειρήσεις που είναι εδώ παρούσες θα συμμετάσχουν», είπε ο κ. Μακρόν.

    «Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε εδώ. Θέλω ο δεσμός αυτός να παραμείνει ισχυρός», σημείωσε, καλώντας τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

    Live: Στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με επιχειρηματίες ο Μακρόν

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ξενάγησε τον Γάλλο πρόεδρο στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος με τους δύο ηγέτες να ανεβαίνουν μέχρι τον εμβληματικό φάρο από τον οποίο απόλαυσαν τη θέα της Αττικής και του Πειραιά.

    Ενδιαφέρον για τα νερά και παράπονα για τα πετρέλαια!

    Μεταξύ των συζητήσεων μεταξύ των Γάλλων και των Ελλήνων επιχειρηματιών στο «Νιάρχος», ένα από τα θέματα που ξεχώρισαν ήταν το έντονο ενδιαφέρον που εξέφρασε ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος του επιχειρηματικού ομίλου Suez. Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται έντονα να αποκτήσουν σημαντική παρουσία στα νερά, με ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του 11% που είναι το ποσοστό προς πώληση της ΕΥΔΑΠ. το ενδιαφέρον των Γάλλων είναι για το μάνατζμεντ των εταιρειών αλλά και για την απόκτηση ποσοστού της τάξης του 20%-23%.

    Αντίθετα, παράπονα φαίνεται πως εξέφρασε η Total αλλά και ο κατασκευαστικό όμιλος Vinco, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακούει από πρώτο χέρι κριτική για την γραφειοκρατία, αλλά και την υψηλή φορολογία που έχει επιβάλει.  βρέθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την κλειστή συνάντησή του με Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες.

    Ειδικά οι εκπρόσωποι της Total παραπονέθηκαν για την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση επενδύσεων στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

    Η γαλλική Τotal, που συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στους διαγωνισμούς παραχώρησης οικοπέδων, είχε βρεθεί στα πρόθυρα της αποχώρησης από την Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη. Αιτία ήταν η εξωφρενικά μεγάλη καθυστέρησης της κυβέρνησης να μονογράψει τις συμβάσεις των διαγωνισμών στις οποίες η ίδια και άλλες εταιρείες είχαν πλειοδοτήσει ήδη από τους διαγωνισμούς του 2014. Μόνο μετά από την απειλή της αποχώρησης από την επένδυση κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες υπογραφές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Και τώρα… business: Τι θα συζητήσουν σήμερα Γάλλοι και οι Έλληνες επιχειρηματίες στο «Νιάρχος»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Kλασσική Γαλλίδα η Μπριζίτ: Και σήμερα με Louis Vuitton – Μίνι μπλε, το οποίο είχε ξαναβάλει δυο χρόνια πριν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η cougar καθηγήτρια που έγινε η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας – Όλα όσα δεν ξέρετε για την Μπριζίτ Τρονιέ



    ΣΧΟΛΙΑ