• Πολιτική

    Άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για το νομοσχέδιο στην Παιδεία

    μητσοτάκης τσιπρας


    Έντονες αψιμαχίες ξέσπασαν στην αίθουσα της Βουλής, ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση.  Ιδιαιτέρως επιθετικές ήταν οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε μια μετωπική σύγκρουση.

    Μητσοτάκης: Η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο

    «Δεσμεύομαι ότι η ΝΔ θα καταργήσει αυτό το νομοσχέδιο. Σύντομα θα είναι παρελθόν όπως από το παρελθόν έρχονται και οι διατάξεις του. Θα αποτελεί παράδειγμα πως μια κυβέρνηση χωρίς γνώση σχέδιο και φραγμούς επιχείρησε εν μέσω θέρους να γυρίσει δεκαετίες πίσω την ανώτατη εκπαίδευση», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική παρακμή της συμπολίτευσης και η σταθερή ροπή προς αυταρχισμό εκδηλώνονται ξεκάθαρα στον τρόπο όπου νομοθετείτε. Χωρίς αναστολές νομοθετείτε με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες στην Βουλή λίγο πριν κλείσει. Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου ξεπέρασε κάθε όριο και με την ανοχή του προεδρείου και του Προέδρου της Βουλής που είναι πλέον συνένοχος».

    Συμβαίνουν τόνισε «πρωτοφανή πράγματα εντός και εκτός του κτηρίου της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρίας και όταν η αστυνομία κάνει την δουλειά της να εγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής ότι περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία. Αναρωτιέμαι αν στην θέση του Ρουβίκωνα – θυμίζω ότι στα Εξάρχεια παρέλαυνε ομάδα με καλάζνικοφ – ήταν μια άλλη ομάδα».

    Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «το ερώτημα ρητορικό κ. Βούτση σας έχω αποστείλει επιστολής για την λειτουργία κοινοβουλίου. Δεν μου δώσατε απάντηση ενώ γι αυτό το θέμα σπεύσατε να μου απαντήσετε. Το θέμα αυτό θα το ξανασυζητήσουμε σε λίγο καιρό».

    Σχετικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ανέφερε «κ.κ. των ΑΝΕΛ ως βουλευτές και στελέχη της ΝΔ είχατε στηρίξει νομοσχέδια διαφορετικής κατεύθυνσης από το σημερινό. Συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου σας. Αυτά τότε. Σήμερα τα κάνετε όλα για την καρέκλα. Για μια θέση υπουργείου για ένα έδρανο θα έχετε υπογράψει για την κατάρρευση των πανεπιστημίων την παράδοσή τους στις ορέξεις του κ. Τσίπρα».

    «Φέρνετε σήμερα νομοσχέδιο», συνέχισε και όπως είπε «υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια που δημιουργεί ασφυκτικό γραφειοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας και επαναφέρει άκρατη κομματικοποίηση. Ένα νομοσχέδιο που πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα δίνοντας μικρότερο εύρος επιλογών και εξειδίκευσης. Που οδηγεί τους νέους επιστήμονες πιο κοντά στην ανεργία. Αντί να αποκτά εφόδια για το ανταγωνιστικό περιβάλλον…Εξίσωση προς τα κάτω. Αυτό είναι το σχέδιο σας στα πάντα. Δημιουργείτε πολίτες εκβιαζόμενους από την κυβέρνηση».

    «Έχετε ήδη φέρει 30 τροπολογίες. Γιατί ψηφίζετε λάθρα; Αγνοήσατε το κλίμα συναίνεσης που αποκτήθηκε σε ζητήματα παιδείας. Είπατε ότι κάνατε εξαντλητικό διάλογο με ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν είπατε ότι οι ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις γα το νομοσχέδιο που εσείς αγνοήσατε. Πολιτεύεστε συνεχώς με αυταρχισμό. Από τις 37 διατάξεις που προκαλούν δαπάνη δώσατε στοιχεία μόνο για τις 5 στο Λογιστήριο του Κράτους Τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζονται καλύτερη ποιότητα σπουδών και εξωστρέφεια. Χρειάζονται την στήριξη ανθρώπων που σήμερα παράγουν έργο στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο κόσμος σήμερα αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα. Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο δόμησης των οικονομιών. Παραδοσιακά επαγγέλματα εξαφανίζονται και νέα δημιουργούνται. Εσείς τι κάνετε; Αντί να κοιτάτε μπροστά κοιτάτε πίσω αναμοχλεύοντας τακτικές του παρελθόντος που η παιδεία ήταν πεδίο μικροκομματικής πολιτικής», υπογράμμισε.

    «Για εσάς ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί, στοχοποιείται. Το κάνατε με Δικαιοσύνη, ΜΜΕ , Ανεξάρτητες Αρχές και τώρα με την ακαδημαϊκή κοινότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Όσον αφορά στην κατάργηση του ασύλου σημείωσε: «Το να έχουν οι φοιτητές γνώμη σε ζητήματα που τους αφορούν είναι θεμιτό. Εσείς όμως επιβάλλεται συνδιοίκηση και θα προκαλέσετε έκρυθμες καταστάσεις της δεκαετίας του ’80. Το ακαδημαϊκό άσυλο άλλο ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Προβλέπεται η αυτεπάγγελτη παρέμβαση μόνο για κακουργήματα. Τι σημαίνει αυτό; Αν διαπράττεται αδίκημα θα πρέπει να συνέλθει πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίσει για χαρακτήρα αδικήματος και μετά να παρέμβουν οι αρχές αλλά τότε οι παραβάτες θα έχουν εξαφανιστεί. Ποιους θέλετε να προστατέψετε; Είναι αυτονόητο. Ούτε φοιτητές ούτε καθηγητές αλλά τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριο τους τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αντί να συζητάμε πως θα κάνουμε καλύτερα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ συζητάμε αν η αστυνομία μπορεί να παρέμβει για κοινά εγκλήματα σε πανεπιστήμια. Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τα πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;»

     

    Τσίπρας: Επανεκκίνηση και περισσότερη Δημοκρατία στα πανεπιστήμια

    «Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στην Ολομέλεια του Σώματος.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως ανέφερε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

    Στόχος είναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό «σαρβάιβορ». Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακόμα μια φορά ο Γαβρόγλου θέτει θέμα πανελλαδικών και «παίζει» με τα νεύρα γονιών και μαθητών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πιέζει για Εξεταστική Επιτροπή η αντιπολίτευση . Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας

    MH ΧΑΣΕΤΕ:  Ανατροπή στις Πανελλαδικές. Ποιο επιστημονικό πεδίο καταργείται



    ΣΧΟΛΙΑ