• Top Stories

    Αγωνία στη Μέση Ανατολή: Ξεκίνησε η καταμέτρηση στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν

    • NewsRoom
    Μπαρζάνι Ιρακινό Κουρδιστάν


    Η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ξεκίνησε, έπειτα από τη λήξη της διαδικασίας στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η εποπτική επιτροπή.

    Το 78% των 5,2 εκατομμυρίων εκλογέων με δικαίωμα ψήφου συμμετείχε στη διαδικασία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw TV, επικαλούμενο την επιτροπή.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών.

    Οι ψηφοφόροι καλούνταν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο μοναδικό ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά: «Επιθυμείτε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές εκτός αυτής να γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος;»

    Η ανακοίνωση του αποτελέσματος αναμένεται πως θα δημιουργήσει σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή. Άλλωστε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν έχει διακηρύξει τόσο το Ιράκ όσο και οι γείτονές του Ιράν και Τουρκία, περιοχές στις οποίες -όπως και στη Συρία- κατοικούν μεγάλοι πληθυσμοί Κούρδων.

    Ειδικά στην Τουρκία, η κυβέρνηση του Ερντογάν ξεκίνησε ήδη να λαμβάνει τα μέτρα της, κόβοντας την πληροφόρηση στους κουρδικούς πληθυσμούς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.

    Υπενθυμίζεται ότι η ιρακινή κυβέρνηση ζήτησε την Κυριακή από την αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν να της παραδώσει τα διεθνή του αεροδρόμια και τα συνοριακά περάσματα ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής που γίνεται σήμερα.

    Την ίδια ώρα, δυνάμεις του Ιρανικού στρατού έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν, πραγματοποιώντας ασκήσεις.

     Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε τεντωμένο σχοινί: Την παράδοση αεροδρομίων-συνοριακών περασμάτων ζητά το Ιράκ από το Κουρδιστάν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέση Ανατολή: «Παιχνίδια πολέμου» του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν την Πέμπτη στην Άγκυρα



    ΣΧΟΛΙΑ