• Top Stories

    Αυτοί είναι οι ακροδεξιοί του AfD που συντάραξαν την Ευρώπη

    • NewsRoom


    Με το 13,5% των ψήφων του γερμανικού λαού, οι ακροδεξιοί του AfD όχι μόνον μπαίνουν στη Βουλή, αλλά αποτελούν και την τρίτη δύναμη στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

    «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας» είπε ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ένας εκ των προέδρων του εθνικιστικού κόμματος

    Το ξενοφοβικό κόμμα από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τάχθηκε κατά των ισλαμικών τεμενών, υποστήριξε την απαγόρευση των προσευχών των μουεζίνηδων και απαγόρευση της μπούρκας.  Επιπλέον αιτήθηκαν την αλλαγή στη στάση έναντι των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ποιοι είναι

    Το Spiegel σε εκτενές άρθρο του υποστηρίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι εκείνη που οδήγησε στην άνοδο το ξενοφοβικό, ακροδεξιό Afd.

    «Μέρκελ, Η μητέρα του AfD» τιτλοφορείται το κεντρικό κείμενο του φιλοκυβερνητικού «Spiegel» του οποίο τονίζει: «Η Ανγκελα Μέρκελ αξίζει να καταψηφιστεί. Φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι θα μπουν στη γερμανική Βουλή οι ναζί. Εάν κάποια στιγμή δε γίνει απολογισμός για την καγκελάριο και τη θητεία της, ένα πράγμα θα καταγραφεί στα μείον της: η Ανγκελα Μέρκελ είναι η μητέρα του AfD. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να καταψηφιστεί».

    Υπενθυμίζει δε πως ανάμεσα στα μέλη του κόμματος του AfD υπάρχουν αρκετοί αναθεωρητές της Ιστορίας και αρνητές του Ολοκαυτώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βίλχελμ φον Γκότεμπεργκ που επικροτώντας την ακροδεξιά πολιτική επικαλέστηκε τη φράση ενός Ιταλού νεοφασίστα. Όπως είπε «σε όλο και περισσότερες χώρες η εβραϊκή αλήθεια για το Ολοκαύτωμα τίθεται υπό νομική προστασία (…)».

    Από την πλευρά του ένας εκ των ηγετών του κόμματος, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ έχει υποστηρίξει πως «έχουμε δικαίωμα να είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις των Γερμανών στρατιωτών κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους».

    Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε  πει πρόσφατα ότι «στο εγγύς μέλλον στο βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου θα ανεβαίνουν αληθινοί ναζί. Το σκληρό αυτό κείμενο, που μιλάει ξεκάθαρα για την «κόπρο» των ακροδεξιών ναζί».

    Αλίς Βάιντελ: Μία ομοφυλόφιλη ηγέτης του ακροδεξιού AfD

    Πέραν του σκληροπυρηνικού Αλεξάντερ Γκάουλαντ η ακροδεξιά ανέδειξε ως ηγέτιδα και την Αλίς Βάιντελ.

    Η Βάιντελ είναι οικονομολόγος με βάση της την Ελβετία – και για τον λόγο αυτό δεν καταβάλει φόρους στο γερμανικό κράτος. Η ίδια έχει δύο παιδιά που τα μεγαλώνει μαζί με τη λεσβία σύντροφό της. Το όλο προφίλ της μάλλον δεν «κολλάει» με τις ακροδεξιές αντιλήψεις.

    Οι φίλοι της μάλιστα από τα εφηβικά χρόνια του σχολείου κάνουν λόγο για μια «πανέξυπνη και ευρηματική Αλίκη όπως αυτή των παραμυθιών». Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς το κορίτσι που γνώριζαν έκανε μια τέτοια στροφή και ασπάστηκε τις ακροδεξιές αντιλήψεις.

    Η ίδια υπήρξε πάντως ανέκαθεν ευρωσκεπτικίστρια που και τασσόταν κατά του ενιαίου νομίσματος, επιδεικνύοντας εμμονή με τη σκέψη απομάκρυνσης της Γερμανίας από το άρμα της Ευρώπης.

    Nιώθει αποστροφή με τις πολιτικές της Μέρκελ γεγονός που την οδήγησε στο να συμμαχήσει ακόμα και με τους αντιδραστικούς του AfD ως τη μοναδική λύση στον αυστηρό της μονόδρομο.

    Η Βάιντελ έχει ανακηρύξει τους μουσουλμάνους σε Νο 1 εχθρούς της, κυρίως λόγω της στάσης που δείχνουν απέναντι στις γυναίκες, «τις οποίες αντιμετωπίζουν ως αντικείμενο αναγκάζοντάς τες να κρύβουν το σώμα τους κάτω από μαντίλες».



    ΣΧΟΛΙΑ