• Πολιτική

    Θωμάς Λιακουνάκος: Δίνει 1 εκατ. ευρώ και βγάζει το «βραχιολάκι»

    Θωμάς Λιακουνάκος

    Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος


    Μετά από έξι μήνες στη φυλακή κι άλλους έντεκα μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος ετοιμάζεται να βγάλει το «βραχιολάκι» της 24ωρης ηλεκτρονικής επιτήρησης του. Για να ανοίξει η πόρτα του… σπιτιού του και να μπορέσει ο κατηγορούμενος για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, θα πρέπει πρώτα να καταβάλει εγγύηση ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Λίγες μόλις ημέρες μετά την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του σε δίκη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από την εταιρεία Ericsson, το Συμβούλιο Εφετών, με το υπ’ αριθμ. 440/2017 βούλευμά του, αποφάσισε να μην παρατείνει την ηλεκτρονική του επιτήρηση, περιοριστικός όρος που του είχε επιβληθεί όταν αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2016.

    Με το βούλευμα, το «βραχιολάκι» αντικαθίσταται με νέους περιοριστικούς όρους: της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα. Για την πλήρη ελευθερία του, ο κ. Λιακουνάκος πρέπει να καταβάλει και εγγυοδοσία 1 εκατομμυρίου ευρώ, ποσό που δεν είναι απαραίτητο να δοθεί σε μετρητά αλλά και με δέσμευση ακίνητης περιουσίας.

    Η προφυλάκιση του

    Ο επιχειρηματίας οπλικών συστημάτων είχε κριθεί προφυλακιστέος τον Οκτώβρη του 2015, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη για την υπόθεση της προμήθειας ραντάρ από την Ericsson.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η σουηδική εταιρεία διακίνησε μέσω της εταιρείας Interaction, συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου, εκατομμύρια ευρώ για να δωροδοκήσει Ελληνες αξιωματούχους και να κερδίσει την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

    Πριν από λίγες ημέρες, ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης πρότεινε την παραπομπή του Θωμά Λιακουνάκου και 16 συγκατηγορουμένων του σε δίκη για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

    Στην πολυσέλιδη πρότασή του αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας μοίρασε μαύρο χρήμα 1,6 εκατ. ευρώ, 756.291 δολαρίων και 24,9 εκατ. κορωνών Σουηδίας. Τελικοί αποδέκτες – κατά την εισαγγελική πρόταση – ήταν ο τότε υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο στενός του συνεργάτης Γιάννης Σμπώκος και στελέχη του ΥΕΘΑ.

    Ο Θωμάς Λιακουνάκος έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για ένα άλλο εξοπλιστικό, το αποκαλούμενο και ως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ενώ για τα αντισταθμιστικά ενός τρίτου εξοπλιστικού, της προμήθειας των ελικοπτέρων Apache, εισαγγελέας επίσης έχει ζητήσει ο επιχειρηματίας να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραίτηση-βόμβα Κιμούλη από το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα ΕΛΤΑ απαντούν για το δέμα – βόμβα στον Σόιμπλε: Οι έλεγχοι ταχυδρομικών αποστολών γίνονται από άλλη εταιρεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το Μαξίμου διαψεύδει το Reuters για πρόωρες εκλογές: «Είμαστε στην εποχή των fake news»



    ΣΧΟΛΙΑ