• First Top Stories

    Πρόταση-σοκ από Γερουσιαστή του Τραμπ: Να φύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

    Ο γερουσιαστής Μπιλ Χουιζένγκα

    Ο γερουσιαστής Μπιλ Χουιζένγκα


    Πρόταση-σοκ για την Ελλάδα έκανε ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Μπιλ Χουιζένγκα. «Πρέπει να αποτρέψουμε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στο ζήτημα της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ταμείου.

    Και πρόσθεσε, πως ακόμα και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να αποτρέψουν εντελώς την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρότεινε, θα μπορούν να εναντιώνονται σε κάθε μεταρρύθμιση, μέχρι η Ελλάδα να ξεπληρώσει όλο το χρέος της προς το Ταμείο.

    «Το ΔΝΤ υποτίθεται πως πρέπει να είναι δανειστής τελευταίας ανάγκης, όχι ένα φύλλο συκής, ένας δανειστής πρώτης επιλογής για τις χώρες της Ευρωζώνης», ανέφερε κατά την εισήγησή του.

    Η συντηρητική μερίδα των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο πιέζει τον Ντόναλντ Τραμπ να λάβει άμεσα αποφάσεις για την στάση του ΔΝΤ. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα πως η στάση του προς τους διεθνείς οργανισμούς θα γίνει πιο σκληρή. Γι’αυτό το λόγο, πολλοί θεωρούν το ελληνικό ζήτημα είναι το κατάλληλο για να εφαρμοστεί στην πράξη η πολιτική αυτή.

    «Το ΔΝΤ δεν είναι ταμείο που διασώζει πολιτικά κόμματα στα μέλη που δανείζει, ούτε πρέπει να είναι ο μικρός εταίρος άλλων οργανισμών που δεν κατορθώνουν να φέρουν εις πέρας το καθήκον τους», είπε και συνέχισε: «Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ χρησιμοποιείται ως ασπίδα από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης προς τους ψηφοφόρους τους, κι αυτό έχει πλήξει την φήμη του ΔΝΤ, έχει επιμηκύνει την δυστυχία στην Ελλάδα και έχει αναβάλει δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, που όμως απαιτείται να γίνουν».

    Όπως μάλιστα σχολιάζουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, «μια τέτοια εξέλιξη θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη ευαίσθητη κατάσταση στο ελληνικό ζήτημα», την ώρα που «η χώρα γλιστράει προς μια νέα κορύφωση της κρίσης το προσεχές καλοκαίρι».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντάξεις: Αυτά είναι τα νέα ποσά σε Δημόσιο – ΙΚΑ – ΟΑΕΕ (πίνακες)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη κόψη του ξυραφιού τα επιδόματα του κατώτατου μισθού – Ποια κατωχυρώθηκαν ήδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Nέα χρέη – μαμούθ 1,6 δισ. ευρώ και αύξηση των οφειλετών στην εφορία τον Ιανουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ