• Top Stories

    Θόδωρος Ρουσόπουλος: Κατεβαίνει στην Β΄Αθηνών. Όλο το παρασκήνιο

    • NewsRoom
    Θοδωρής Ρουσόπουλος

    Θοδωρής Ρουσόπουλος


    Την απόλυτη επαναφορά του στην πολιτική κεντρική σκηνή θα επιχειρήσει όπως όλα δείχνουν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον του στην ηγεσία της ΝΔ να είναι υποψήφιος με τη “γαλάζια” παράταξη στις επόμενες εκλογές κάτι που ανακοίνωσε και δημόσια σε πρόσφατη συνέντευξή του.

    “Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας σπριντ” συνηθίζουν να τονίζουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί άνδρες. Αυτή η φράση μπορούμε να πούμε ότι ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική πορεία του κ. Ρουσούπουλου.

    Ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής

    Μετά από όλα αυτά όπως ο ιδιος δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές και προτίθεται να συναντηθεί με το  πρόεδρο της ΝΔ για να του το ζητήσει.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr,  η επιστροφή του πρώην υπουργού δεν θα αργήσει και οι ίδιες πληροφορίες τον θέλουν να είναι υποψήφιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Β’ Αθηνών.
    Μάλιστα ο κ. Ρουσόπουλος εδω απο καιρό έχει αρχίσει να χτίζει τις απαιτούμενες συμμαχίες του στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας.
    Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τη “γαλάζια” …Ιερουσαλήμ, η παρουσία του στην μεγάλη εκδηλωση του πολιτικού γραφείου του αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τον περασμένο Φεβρουάριο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η άνοδος και η πτώση

    Σε ηλικία 37 χρονών θα αφήσει τη δημοσιογραφία αποδεχόμενος την πρόταση του τότε Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή να αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της κεντροδεξιάς παράταξης μετά την ήττα στις εκλογές του 2000. Από τότε ο κ. Ρουσόπουλος θα γίνει ένας εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.
    Το 2004 όταν η ΝΔ θα κερδίσει στις εκλογές και θα επιστρέψει στην εξουσία μετά από δέκα χρόνια θα αναλάβει υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ θα εκλέγει και βουλευτής συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Από τον Μάρτιο του 2004 και ως το φθινόπωρο του 2008 ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θα αποτελέσει από τα πιο ισχυρά κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή.
    Από την πρώτη στιγμή της θητείας του στα ανώτερα αξιώματα εξουσίας ο μεσσήνιος πολιτικός μπήκε στο …στόχαστρο της δημοσιογραφικής κριτικής. Από τη μια οι δημοσιογραφικές δουλειές της συζύγου του Μάρας Ζαχαρέας όπου την περίοδο της θητείας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσιάζε τα κεντρικά δελτία ειδήσεων σε κορυφαίους τηλεοπτικούς σταθμούς και από την άλλη η προσωπική του περιουσία.
    Παρόλα αυτά ο κ. Ρουσόπουλος έχαιρε της πλήρους εμπιστοσύνης του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στον ίδιο άλλωστε θα χρεωθεί μεγάλο μέρος της εκλογικής επιτυχίας της ΝΔ τόσο το 2004 όσο και το 2007. Μάλιστα στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 αναγνωρίζεται η μεγάλη συμβολή του καθώς η νική που πέτυχε η ΝΔ ήρθε μετά από πολύ δύσκολη προεκλογική περίοδο όπου φάνηκε η τότε κυβέρνηση να κλονίζεται από τις μεγάλες πυρκαγιές.
    Όλα, όμως, ανατράπηκαν στην πολιτική καριέρα του πανίσχυρου κυβερνητικού εκπροσώπου ένα χρόνο αργότερα τον φθινόπωρο του 2008. Το υποτιθέμενο σκάνδαλο του Βατοπεδίου που ξεσπά στα τέλη του καλοκαιριού εκείνου του έτους θα ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση του.
    Παρότι οι δήθεν τότε αποδείξεις έκαναν λόγω για  εμπλοκή υπουργών (Δούκας, Μπασιάκος), αυτός που στοχοποιήθηκε περισσότερο ήταν ο Ρουσόπουλος, λόγω της πνευματικής σχέσης με τον ηγούμενο του μοναστηριού Εφραίμ. Στο στόχαστρο του Τύπου και της κοινής γνώμης μπαίνει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος χαρακτηριζοντας τον ως τον ιθύνων νου της ετεροβαρούς και επιζήμιας για το Δημόσιο ανταλλαγής οικοπέδων με τη Μονή Βατοπαιδίου.
    Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008 ο Ρουσόπουλος δέχεται εξ οικείων τα βέλη. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Τατούλης, που πιστώνεται στους αντάρτες του κόμματός του, του επιτίθεται με αφορμή τις εκδοτικές δραστηριότητες της συζύγου του και την οικονομική επιφάνεια που απέκτησε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Τρεις μέρες αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας χρεώνεται από υπουργούς και βουλευτές την αποτυχημένη εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
    Στης 22 Οκτωβρίου ψηφίζεται η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή για την υπόθεση του Βατοπεδίου.Σε μια θυελλώδη συνεδρία θα επιτεθεί προσωπικά κατά του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου: «Κύριε Παπανδρέου, ανήκουμε σε άλλους χώρους. Γεννηθήκατε πολιτικά ισχυρός. Είμαι ο γιος ενός ταχυδρόμου. Οι δρόμοι μας και η πορεία μας διαφορετικές» τόνισε χαρακτηριστικά κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση που δεχόταν και στόχο είχε την πολιτική του εξόντωση.
    Την επόμενη μέρα, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και η οποία θα γίνει αποδεκτή.

    Η …χαριστική βολή

    Η ..χαριστική βολή στην πολιτική καριέρα του κ. Ρουσόπουλου θα έρθει την άνοιξη του 2010. Ο νεοκεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από τα σκαλιά της Ρηγίλλης θα δηλώσει τότε “αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου».
    Ωστόσο η απάντηση του κ. Ρουσόπουλου στις δηλώσεις του κ. Σαμαρά ήταν άμεση. «Δεν ζήτησα από τον κ. Σαμαρά να απολογηθεί για μένα», απάντησε ο πρώην υπουργός.

    Η επανεμφάνιση

    Θα περάσουν έξι χρόνια για να δούμε τον πρώην ισχυρό άνδρα της περιόδου Καραμανλή να δίνει το παρών σε εκδήλωση της ΝΔ. Ήταν τον Οκτώβριο του 2014 όταν ο κ. Ρουσόπουλος θα εμφανιστεί στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ. Από εκείνη τη στιγμή και έκτοτε θα αποκατασταθούν και οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο ανδρών συνέβαλαν ο τότε Γραμματέας της Π.Ε.ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμικος και ο τότε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης.

    Η απόλυτη δικαίωση 

    Η απόλυτη δικαιώση για τον κ. Ρουσόπουλο θα έρθει τον Μάρτιο του 2017 μετά την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο κ. Ρουσόπουλος θα σπεύσει να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή – στα ” πέτρινα” χρόνια οι δυο πρώην στενοί συνεργάτες δεν έπαψαν ποτέ να συναντώνται και να συνομιλούν για όλα τα θέματα- και θα δηλώσει αμέσως μετά την συνάντηση: “ή  σκευωρία έπληξε ανθρώπους και συνειδήσεις.
    Απεδείχθη, επίσης, περίτρανα ότι αν μπορεί κανείς να μιλά για σκάνδαλο πρόκειται για το σκάνδαλο της κατασκευής ενός δήθεν σκανδάλου», είπε μετά το τετ α τετ ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Σήμερα σκέφτομαι περισσότερο τον φίλο μου, τον Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος δεν έζησε για να χαρεί μαζί μας αυτήν την ιστορική απόφαση».
    Τότε κληθείς να απαντήσει αν η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του στην πολιτική, απάντησε λακωνικά «ιδωμεν».
     Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είναι πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας. Αφότου έφυγε από την πολιτική, ο κ. Ρουσόπουλος ασχολήθηκε με την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής του στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία αφορούσε στην εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Βενετίας τον 17ο αιώνα.
    Ο ίδιος σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει δηλώσει ενθουσιασμένος με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διδακτορικού, αφού το θεωρεί «μια συναρπαστική ιστορία, καθώς κινδύνευσε η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων εκείνη την περίοδο».
    Πλέον, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκεται στην Κύπρο κάθε μήνα όπου διδάσκει ως καθηγητής Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, στο νεοσύστατο τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου.



    ΣΧΟΛΙΑ