• Business

    Μνημόνιο συνεργασίας με τη γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ίδρυση αντίστοιχης στην Ελλάδα

    Δημήτρης Παπαδημητρίου

    Ο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου


    Προχωρά ολοταχώς το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία όπως φαίνεται θα έχει τη στήριξη της Γαλλίας.

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, την Παρασκευή (8 Σεπτεμβρίου) θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της γαλλικής αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Οι υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, θα «πέσουν» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας προβλέφθηκε στην τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Στις αρχές Αυγούστου 2017 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα είναι δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

    Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μαζί με την αντιπροσωπεία Γάλλων που συνοδεύει τον κ. Μακρόν  βρίσκεται και ο  CEO της Bpifrance, Nicolas Dufour, της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας η οποία θα λειτουργήσει ως σύμβουλος για την ίδρυση και τη δραστηριοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Ο κ. Durfur θα είναι αυτός που θα υπογράψει για την Γαλλική πλευρά.

    Στόχος είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να  είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική προς τις εμπορικές τράπεζες. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί στη Βουλή ο  νόμος για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου  θα ιδρυθεί μια ΑΕ Συμμετοχών («Holding Company») ως μητρική. Σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν ή να συνεργαστούν, φορείς του Δημοσίου με χρηματοδοτική ικανότητα ή αναπτυξιακό ρόλο (ΕΤΕΑΝ, ΟΑΕΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Enterprise Greece, Πράσινο Ταμείο κ.ά.), ενώ στόχος είναι να συμμετάσχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο και διεθνείς χρηματοδοτικοί φορείς.

    Η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας πρόκειται να καλύψει  ένα βασικό και χρόνιο κενό στο χρηματοδοτικό σύστημα της χώρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Εμ. Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η Ελλάδα είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό» (videο)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE: Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Πρ. Παυλόπουλος: Να πράξουν οι εταίροι το καθήκον τους για το ελληνικό χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ