• Πολιτική

    Σοκ από τις ΗΠΑ: Η Γερουσία λέει «λάθος» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (video)

    Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Προειδοποίηση προς το ΔΝΤ να μην επαναλάβει το «λάθος» του και συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα, έστειλε το Αμερικανικό Κογκρέσο, τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση το Ταμείο «θα υποστεί εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεών του».

    Πιο συγκεκριμένα, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης με αντικείμενο τα «Μαθήματα από τη διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ», τόνισε πως «το ΔΝΤ δεν έχει μάθει το μάθημά του από τα δύο ελληνικά προγράμματα του 2010 και του 2012», προσθέτοντας πως «αν το ΔΝΤ λάβει μέρος σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του».

    Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να αξιολογηθεί η διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της «ειδικής πρόσβασης» που είχε η Ελλάδα σε πόρους του Ταμείου, το 2010 και 2012 (ύψους 30 δισ. ευρώ και 18 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ρεπουμπλικανός Andy Barr, έκανε αναφορά στις ενστάσεις μελών της Επιτροπής όχι μόνο για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση που δόθηκε στην Ελλάδα, προκειμένου να διασωθεί, αλλά και στο γεγονός ότι «ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει χρηματοδοτώντας χώρες, στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον οι πόροι του Ταμείου δεν υπήρξαν καταλυτικοί σε τίποτα».

    «Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ εξετάζει και τρίτη διάσωση για την Ελλάδα», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης έχει στόχο περισσότερο να προστατέψει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς οδεύουν σε εκλογές. Και παρά το γεγονός ότι η ενδεχόμενη νέα συμμετοχή που συζητά το ΔΝΤ είναι συμβολικού μεγέθους, κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει το ΔΝΤ «έναν συμβολικό οργανισμό».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής ωστόσο, δεν περιορίστηκε στην προειδοποίηση, αλλά έστειλε σαφές μήνυμα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τους συνεργάτες της, λέγοντας πως «αν το ΔΝΤ αποφασίσει ένα τρίτο πρόγραμμα, θα είναι υπεύθυνο για τον εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεών του».

    Η συμμετοχή του Ταμείου στο ΔΝΤ είναι απαίτηση μεγάλου μέρους των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μάλιστα ξεκαθάρισε και το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, Μπ. Κερέ. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρχει δόση προς την Ελλάδα, αν δεν συμμετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

    Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να υπάρξει αυτή η συμμετοχή του Ταμείου είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως απαιτεί το Ταμείο το οποίο, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, θεωρεί πως το δεν είναι πλέον βιώσιμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Citi: Δεν υπάρχουν στο προσκήνιο εξελίξεις για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ): Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος (και το ΔΝΤ) για να μπει η Ελλάδα στο QE



    ΣΧΟΛΙΑ