• Πολιτική

    Σφοδρή επίθεση από τον Πόουλ Τόμσεν: Σε 20 χρόνια θα επανέλθει το ελληνικό ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης

    Τόμσεν


    Τουλάχιστον 20 χρόνια! Τόσο υπολογίζει ο Πόουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη πως θα χρειαστεί το ελληνικό ΑΕΠ για να επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα.

    Ο κ. Τόμσεν, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα  στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,  τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα πολλά χρόνια βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους της. Ταυτόχρονα, ο Δανός οικονομολόγος άσκησε σκληρή κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων από τις ελληνικές κυβερνήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά «το βάρος του προγράμματος δόθηκε υπέρμετρα στη μείωση των μισθών και όχι στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων».

    Ο κ. Τόμσεν φρόντισε να τονίσει το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης, καθώς έχουν κλείσει μόνο οι πέντε από τις 16 αξιολογήσεις των προγραμμάτων και αμέσως μετά ακολουθούσε, σχεδόν πάντα, πολιτική κρίση καθώς τα μέτρα αποδυνάμωναν τις κυβερνήσεις. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι εκτός από οικονομική κρίση η ελληνική περίπτωση ήταν μία πολιτική κρίση και κρίση ιδιοκτησίας του προγράμματος, λόγω των παρενεργειών από τα μέτρα αλλά και της πλήρους έλλειψης συναίνεσης. Όπως τόνισε, πάντως, αυτή η αριστερή κυβέρνηση έχει λάβει γενναίες αποφάσεις, που δεν συμβαδίζουν, πάντοτε, με το ακροατήριό της.

    Ο κ. Τόμσεν κατακεραύνωσε το ελληνικό φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι άνω του 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους, καθώς εξαιρούνται, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

    Συνομιλώντας με τους φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξουν εκ βάθρων αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και κυρίως στις κρατικές δαπάνες για τη συντήρησή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει στο 2%. Επέμεινε στην άποψη ότι η Ελλάδα για χρόνια απολάμβανε συντάξεις Γερμανίας, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες.

    Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο, που έκανε ο κ. Τόμσεν παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα, για υπερβολική προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε την Ελλάδα τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα.

    Απόλυτα αμετακίνητος παρέμεινε και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης, μακροπρόθεσμα, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου αυτό να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

    Όσο για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.

    Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε, τέλος, για τις αντιστάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι έχουν πια χρονίσει και χρειάζεται διπλασιασμός της προσπάθειας για να ανοίξει μία κλειστή οικονομία.

    ΔΙΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: «Δεν έχουμε επαφή με την αντιπολίτευση, αλλά έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: WSJ: Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΔΝΤ για τα Εργασιακά θέτει σε κίνδυνο τις συμφωνίες με τους Ευρωπαίους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Ντάισελμπλουμ: O ESM πρέπει να γίνει ένα «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» – Τι λέει για τη διαπραγμάτευση



    ΣΧΟΛΙΑ