• Top Stories

    Γραφείο Προϋπολογισμού: Πόσο «καθαρή» είναι η «καθαρή έξοδος» του Τσίπρα

    • NewsRoom
    Βουλή


    Μόνο εύκολη δεν θα είναι η έξοδος από τα μνημόνια, προειδοποιεί το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Οι αναλυτές υπό τον Δημήτρη Λιαργκόβα βλέπουν, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, την έξοδο από την κρίση, καθώς οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης βελτιώθηκαν, ωστόσο η υπερφορολόγηση εξαντλεί την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και απειλεί την πορεία των εσόδων.

    Τα θετικά νέα

    «Η Ελλάδα φαίνεται ότι βγαίνει από την κρίση» αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2017) του Γραφείου επισημαίνοντας ότι το 2017 αναμένεται ανάπτυξη 1,8% και το επόμενο έτος 2,4%.

    Η εικόνα της Ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται «γενικά θετική» έχοντας επιτύχει μια «έστω ασθενής» ανάκαμψη, που οφείλεται στην εντυπωσιακή άνοδο του ελληνικού τουρισμού και εν μέρει στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολογησης.

    Παράλληλα, παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο έντονη άνοδος της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο η εντονότερη άνοδος της παραγωγής, η εντονότερη από τον Ιούνιο του 2008. Σε άνοδο βρίσκεται και ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, ενώ και το ισοζύγιο των επιχειρήσεων κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017 είναι θετικό.

    Το Γραφείο τονίζει επίσης ότι στην κατ’ αρχάς θετική όψη των πραγμάτων ανήκει και η διαγραφόμενη μείωση της ανεργίας. «Η ανεργία υποχωρεί φέτος ραγδαία και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα προσεγγίσει το 20%, για την ακρίβεια θα διαμορφωθεί στο 20,2% και 19% το 2018 έναντι 26,5% το 2014 και 27,5% το 2013. Η έκθεση επισημαίνει, όμως, το υψηλό ποσοστό των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης με μέσες αποδοχές 394 ευρώ αλλά και την συγκέντρωση σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης.

    Προβληματισμός για τα έσοδα

    Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκφράζει έντονη ανησυχία για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Όπως τονίζει οι βραχυχρόνιες εξελίξεις είναι μεν ενθαρρυντικές αλλά η μακροχρόνια αναπτυξιακή προοπτική «παραμένει αμφίβολη» όσο δεν αλλάζουν οι βασικές δομές και θεσμοί της χώρας.

    Το Γραφείου Προϋπολογισμού απευθύνει έκκληση να εξαλειφθεί η φορολογική αβεβαιότητα και να μειωθεί η φορολογία ώστε να μην προκαλείται «ασφυξία» στην οικονομία και να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για τις επενδύσεις και για την εργασία. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν και οι καταθέσεις στις τράπεζες οπότε και θα ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις.

    Προειδοποιεί επίσης για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών υπογραμμίζοντας ότι αυτή δημιουργεί «εύλογες αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών».

    Πόσο «καθαρή» θα είναι η «καθαρή έξοδος»;

    Η έκθεση ξεκαθαρίζει, ότι η έξοδος στις αγορές  θα έχει κόστος. Το μέγεθός του θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών .

    Παράλληλα, δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς.

    «Ακόμα και μια «καθαρή» έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγεται και έξοδο από κάθε επιτήρηση. Επίσης, η πιθανόν αναγκαία προληπτική γραμμή στήριξης και ακόμη περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα συνοδεύονται από οικονομική εποπτεία. Η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης».» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

    «Κάτωθεν του μακρο-επιπέδου είναι εμφανή τα σημάδια κρίσης», επισημαίνει η έκθεση. Όπως υπενθυμίζει, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να «φεύγουν» προς Βουλγαρία και Κύπρο, όπου την ανάπτυξή τους ευνοούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές, ο ευκολότερος τραπεζικός δανεισμός και γενικά μια λογική καλωσορίσματος επενδύσεων.

    «Είναι πλέον κοινός τόπος ότι αν δεν βαδίσουμε σταθερά στο μονοπάτι της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, ο οικονομικός μαρασμός θα προκαλεί περαιτέρω εξασθένιση των θεσμών, ανομία και κοινωνικές εντάσεις που με τη σειρά τους θα καθηλώνουν τη χώρα στη στασιμότητα ή και στην παρακμή», σημειώνουν.

    Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και ρύθμιση κόκκινων δανείων

    Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή του Παναγιώτη Λιαργκόβα κατέθεσε επίσης συστάσεις προς την κυβέρνηση καλώντας την να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εντείνει τις προσπάθειες για ρύθμιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμη προτείνει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης των κρατικών δαπανών, να ενταθούν οι προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής και να συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιόδοξα μηνύματα για έξοδο από το μνημόνιο, ακόμα κι από τη Citi!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοπ στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του χρόνου βάζουν οι συμβολαιογράφοι



    ΣΧΟΛΙΑ