• Πολιτική

    SHIPPING FOCUS: Συνάντηση Κουρουμπλή-Μέρκελ στο Αμβούργο

    Μέρκελ Κουρουμπλής ναυτιλία

    Στιγμιότυπο από τη σύντομη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο 10ο Εθνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο της Γερμανίας στο Αμβούργο


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Άνγκελα Μέρκελ και Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκαν στο Αμβούργο

    Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής βρέθηκε στο Αμβούργο για το 10ο Εθνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο της Γερμανίας, όπου είχε σύντομη συνάντηση και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει η ελληνική ναυτιλία για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

    Πούλησε το τελευταίο handysize η Jinhui

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η εισηγμένη στο Όσλο και το Χονγκ Κονγκ ναυτιλιακή Jinhui Shipping and Transportation προχώρησε στην πώληση και του τελευταίου φορτηγού πλοίου τύπου handysize που είχε στο στόλο της -το Jin Yu (χωρητικότητας 38.462-dwt και κατασκευής 2012)- για το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων στην Inui Steamship. Όπως υποστήριξε η διοίκηση της Jinhui, η συναλλαγή ήταν κερδοφόρα, καθώς το πλοίο πουλήθηκε 5% ακριβότερα από το μέσο όρο.

    Νέα ναυτιλιακή ιδρύει η Socar

    Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Socar Trading του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε στην ίδρυση νέας ναυτιλιακής εταιρείας, τη United Maritime Logistics (UML), με σκοπό τη διαχείριση του διευρυμένου στόλου της μητρικής, μετά τη λήξη της συνεργασίας με την τουρκική Palmali. Από την τελευταία μάλιστα, εξαγόρασε πρόσφατα ένα πλοίο μεταφοράς υγραερίου (LPG) και τα δύο ρυμουλκά της.

    Αλλαγές στην αγορά πετρελαίου προτείνει η Euronav

    Η βελγικών συμφερόντων ναυτιλιακή Euronav, στην ετήσια έκθεσή της, πρότεινε τη δημιουργία ενός μοναδικού σώματος επιθεωρητών στον κλάδο των μεταφορών αργού πετρελαίου, κατά το παράδειγμα που ακολουθείται στις μεταφορές αερίου και χημικών προϊόντων. Αυτό, κατά τη Euronav, θα επιτρέψει στα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων να είναι ευρύτερα διαθέσιμα, μετριάζοντας με αυτό τον τρόπο την αβεβαιότητα και την αναστάτωση που επικρατεί στην αγορά.

    Αποχώρησε ο γενικός διευθυντής της Hansa

    Ο Joerg Roehl, γενικός διευθυντής της γερμανικής Hansa Heavy Lift (που δραστηριοποιείται με πλοία μεταφοράς βαρέων φορτίων), αποχώρησε από την εταιρεία, έπειτα από έξι χρόνια στη διοίκηση, για να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου Ευρώπης στην εταιρεία logistics Natco Switzerland.

    Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τετάρτη (5/4/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Baltic Dry Index (BDI): 1223 (-32)
    • Baltic Cape Index (BCI): 2229 (-153)
    • Baltic Panamax index (BPI): 1371 (-6)
    • Baltic Supramax Index (BSI): 880 (-1)
    • Baltic Handysize Index (BSHI): 543 (+1)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον εφοπλιστή – Όλο το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Παππάς: Πρωταγωνίστρια στο α’ τρίμηνο η μετοχή της Star Bulk – Ποιοι άλλοι Έλληνες εφοπλιστές ξεχώρισαν



    ΣΧΟΛΙΑ