• Άρθρα

    SHIPPING FOCUS: Η έκπληξη της Morgan Stanley για τον Πόλυ Χατζηιωάννου

    Πόλυς Χατζηιωάννου ναυτιλία

    Πόλυς Χατζηιωάννου, επικεφαλής Safe Bulkers


    Αυτές είναι πέντε από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη ναυτιλία που πρέπει να γνωρίζετε.

    Η Morgan Stanley αναβάθμισε τη μετοχή της Safe Bulkers

    Η Morgan Stanley προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή της ναυτιλιακής Safe Bulkers, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, σε “overweight”, καθώς προβλέπει να συνεχιστεί η ανάκαμψη στην αγορά ξηρού φορτίου, όπου και δραστηριοποιείται η εταιρεία. Επιπλέον, αναβάθμισε σε “overweight” και τις μετοχές των ναυτιλιακών Star Bulk Carriers (συμφερόντων του Πέτρου Παππά) και Golden Ocean (συμφερόντων του Νορβηγού John Fredriksen) που επίσης διαθέτουν dry bulk στόλους.

    Η Scorpio Tankers εκδίδει χρεόγραφα 50 εκατ. δολ.

    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος
    Ευριπίδης Κουτσοχρήστος

    Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή Scorpio Tankers θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά νέων χρεογράφων με σκοπό να αντλήσει ακαθάριστα έσοδα ύψους 50 εκατ. δολαρίων με σκοπό να αποπληρώσει ένα παλαιότερο χρέος της. Τα νέα χρεόγραφα που θα εκδώσει η εταιρεία θα έχουν ημερομηνία λήξης την 1η Ιουνίου του 2019, ενώ θα φέρουν τόκο 8,25% σε ετήσια βάση. Όσοι συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά θα έχουν δικαίωμα εντός 30 ημερών να αγοράσουν έξτρα χρεόγραφα αξίας 7,5 εκατ. δολ.

    Η Titan επενδύει σε γιάρδα στη Σιγκαπούρη

    Η εταιρεία Titan Petrochemicals -με έδρα το Χονγκ Κονγκ– προχώρησε σε επένδυση σε μια νέα γιάρδα στη Σιγκαπούρη. Ειδικότερα, η διοίκηση της εταιρείας υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την εταιρεία ενέργειας EMS Energy για την αγορά μετατρέψιμων μετοχών της τελευταίας αξίας 7,17 εκατ. δολ. ποσό απαραίτητο για την ολοκλήρωση κατασκευής των ναυπηγείων.

    Ζημίες 492 εκατ. δολ. για τη Yang Ming

    Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι ζημίες που εμφάνισε η ναυτιλιακή Yang Ming Marine Transport για το 2016, οι οποίες άγγιξαν το ποσό των 492 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημιών ύψους 257,37 εκατ. δολ. το 2015. Η κρίση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων επηρέασε αρνητικά τη ναυτιλιακή, η διοίκηση της οποίας σκέφτεται το ενδεχόμενο να αναζητήσει κρατικά κεφάλαια για να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της.

    Νέος CEO της NYK Europe ο Svein Steimler

    Ο Svein Steimler ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της ναυτιλιακής NYK Europe -θυγατρική της ιαπωνικής NYK– και έγινε το πρώτο στέλεχος μη ιαπωνικής καταγωγής που κατέχει αυτή τη θέση στα 131 χρόνια που υπάρχει η εταιρεία. Πρόκειται για ένα στέλεχος με 40 χρόνια εμπειρία, ενώ είναι κάτοχος και του διδακτορικού τίτλου “Marine Operations” από το Πανεπιστήμιο Southampton Solent του Ηνωμένου Βασιλείου.

    • Το Baltic Exchange Index και οι επιμέρους δείκτες του εκπροσωπούν καθημερινά τις τιμές των ναύλων για τα χύδην φορτία. Για την Τετάρτη (29/3/17), οι δείκτες του Baltic Freight Index διαμορφώθηκαν ως εξής:

    Baltic Dry Index (BDI): 1338 (+5)

    Baltic Cape Index (BCI): 2755 (-10)

    Baltic Panamax Index (BPI): 1346 (+40)

    Baltic Supramax Index (BSI): 885 (-8)

    Baltic Handysize Index (BSHI): 538 (+3)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Δραματική πτώση της μετοχής της Ocean Rig κατά 18,5%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευ. Πιστιόλης: Η μυστηριώδης Kalani Investments επενδύει (και) στην Top Ships

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ