• Πολιτική

    Νέο ραντεβού έχουν απόψε τα μέλη της προανακριτικής – Άγνωστη η έκβαση της συνεδρίασης

    • NewsRoom

    Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης


    Για σήμερα στις έξι το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, μετά την αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών της, την περασμένη Πέμπτη, όταν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης αρνήθηκαν να φύγουν από την αίθουσα. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαιρεθεί από την πλειοψηφία, καθώς θα κληθούν και ως μάρτυρες.

    Πρώτος μάρτυρας για να εξεταστεί από την επιτροπή είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Κωσταντίνος Φρουζής, η κατάθεση του οποίου διαρκώς αναβάλλεται εξαιτίας της κόντρας της πλειοψηφίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία των δύο μελών τους.

    Άγνωστο παραμένει ποια στάση θα κρατήσουν σήμερα οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την πλευρά της πλειοψηφίας ο πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει ότι «αυτό που είδαμε να εμποδίζεται το έργο της επιτροπής δεν θα ξαναγίνει. Θα διεξαχθεί κανονικά η συνεδρίαση και θα προστατευθεί η αποστολή της επιτροπής με τρόπο νόμιμο θεσμικό και προβλεπόμενο».

    Στην ίδια λογική και ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής έχει ζητήσει με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής να μην συνεχιστεί το αδιέξοδο και η αδυναμία της επιτροπής να εξετάσει τον Κωνσταντίνο Φρουζή, αλλά να ληφθούν τα οποία αναγκαία μέτρα, προκειμένου η επιτροπή να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της.

    Ακόμη κι αν η επιτροπή συνεδριάσει κανονικά, είναι αμφίβολο εάν θα εξεταστεί Κ.Φρουζής, αφού εκκρεμεί η εξέταση των αιτημάτων που έχει καταθέσει ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, Δημήτρης Τσοβόλας, με τα οποία ζητεί την εξαίρεση των κ.κ. Πλεύρη, Κεγκέρογλου και Κυρανάκη, αλλά κι άλλο αίτημα με το οποίο ζητεί την ανάκληση εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

    Τζανακόπουλος: Θα καθορίσουμε την στάση μας

    «Το ζητούμενο για εμάς είναι πρώτον η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας -η απόφαση εξαίρεσής μας είναι ανυπόστατη και δεν υφίσταται καν στο νομικό συμπάν- και δεύτερον δεν πρέπει να δοθεί απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίσει τη λειτουργία της Επιτροπής… Σταθμίζοντας αυτές τις δυο αρχές, στη βάση των όποιων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    «Είμαστε μέλη της Επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς τον τρόπο που θα εκπροσωπούμε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε: «Ο κ. Φρουζής έπρεπε να είχε καταθέσει τρεις εβδομάδες πριν, αλλά δεν έγινε με ευθύνη της ΝΔ».



    ΣΧΟΛΙΑ