• Top Stories

    Νέο μήνυμα Ζάεφ: Διαπαντός μακεδονικές η ταυτότητα και η γλώσσα μας

    • NewsRoom

    Οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, Ζάεφ και Τσίπρας


    Ενώ συνεχίζονται οι αναταράξεις από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, σύμφωνα με τις οποίες η ΠΓΔΜ ήταν έτοιμη από το 2008 να συμφωνήσει στον όρο Βόρεια Μακεδονία με προϋπόθεση την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έστειλε νέο μήνυμα.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πέτσεβο, λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι, όπως είχε πει κάποτε ένας Σκοπιανός ποιητής, «η γλώσσα τους είναι η πατρίδα τους». «Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική» είπε, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

    Δηλώνοντας βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα αναγνωρίσουν την «ιστορική αυτή ευκαιρία», ψηφίζοντας υπέρ της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας», ώστε να δημιουργήσουν προοπτικές για τα παιδιά τους, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα.

    Οι νέες δηλώσεις Ζάεφ έρχονται εν μέσω του σάλου που έχει προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, το οποίο αποκαλύπτει πως η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008, με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

    Η αποκάλυψη ξεκίνησε νέα γύρο επικρίσεων κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, καθώς προκύπτει ότι η συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνει για τα Σκόπια όλες τις θέσεις που ήταν διατυπωμένες από το 2008, με την εξαίρεση της αποδοχής του erga omnes για την κρατική ονομασία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αμήχανες υπεκφυγές από Κοτζιά για την αποκάλυψη των Wikileaks για το Σκοπιανό: Φταίει… ο Καραμανλής!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποκάλυψη των Wikileaks επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ