• Πολιτική

    Νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας

    • NewsRoom
    Τουρκία


    Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στα όσα ανέφερε για την Τουρκία και την κατάσταση στη γειτονική χώρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στρατηγός Χ.Ρ. Μακμάστερ.

    Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον, ο Μακμάστερ κατονόμασε το Κατάρ και την Τουρκία ως τους «νέους υποστηρικτές των εξτρεμιστών μουσουλμάνων» και προανήγγειλε πως στο εξής θα κατατάσσονται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων της λίστας εξωτερικών κινδύνων για τις ΗΠΑ, που πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

    1. Ρωσία και Κίνα,
    2. Ιράν και Β.Κορέα
    3. Κατάρ και Τουρκία.

    Αναλύοντας τα τουρκικά ζητήματα, ο στρατηγός Μακμάστερ δήλωσε πως τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα με την Δύση οφείλονται στην άνοδο του κόμματος ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν δίστασε να παρομοιάσει το συγκεκριμένο κόμμα με την Μουσουλμανική Αδερφότητα.

    Η απάντηση του τουρκικού υπουργείου ήταν άμεση και σε πολύ αυστηρό ύφος. Αναφέρει πως οι αιτιάσεις του στρατηγού Μακμάστερ σχετικά με την Τουρκία «προκαλούν έκπληξη» και είναι «αβάσιμες και απαράδεκτες», ενώ επισημαίνεται ότι ο στρατηγός είναι στην «καλύτερη θέση» ώστε να γνωρίζει πολύ καλά «την αδιάκοπη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις του».

    «Αναμένουμε από τις ΗΠΑ, που συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε ως φίλη και σύμμαχη χώρα, να τηρήσει την ίδια στάση προς εμάς, να σταματήσει όλες τις μορφές συνεργασίας με τρομοκρατικές ομάδες όπως το YPG και να παρέχει περισσότερη και πιο αποτελεσματική υποστήριξη στη συνεχή αποφασιστική πάλη μας εναντίον της τρομοκρατίας και του ριζοσπαστισμού, σύμφωνα με τους παραδοσιακούς δεσμούς συμμαχίας μας και τη διεθνή νομιμότητα», καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βιτριόλι» για Τραμπ: «Δεν είναι άξιος να καθαρίσει ούτε τις τουαλέτες του Ομπάμα»



    ΣΧΟΛΙΑ