• Πολιτική

    Νέο χαστούκι στον Τζόνσον: Η Βουλή των Λόρδων ζητάει την αναβολή του Brexit

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον


    Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε τη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει την εφαρμογή του άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου, το απόγευμα της Παρασκευής, δίνοντας ένα νέο «χαστούκι» στον Βρετανό πρωθυπουργό.

    Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάζεται, μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, να ορίσει νέα ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτή την πράξη όμως θα έρθει αντιμέτωπος με όσα δήλωνε την Πέμπτη περί απροθυμίας του να προχωρήσει στην αναβολή του Brexit. «Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να αναβάλω την ημερομηνία του Brexit», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Μάλιστα, την επέκταση την παραμονής για άλλους τρεις μήνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον και η ίδια η νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή Λόρδων, εάν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία για το Brexit.

    Ο Μπόρις Τζόνσον, που δεν διαθέτει πια την πλειοψηφία και χρειάζεται τα δύο τρίτα της Βουλής (435 ψήφους) για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές ,,  βρίσκεται πλέον με δεμένα τα χέρια. Υπενθυμίζεται δε ότι την Πέμπτη  υπέβαλε την παραίτησή του ο Τζο Τζόνσον, αδελφός του Βρετανού πρωθυπουργού, από την θέση του υφυπουργού και από την βουλευτική του έδρα επικαλούμενος σύγκρουση ανάμεσα στην πίστη προς την οικογένεια και το εθνικό συμφέρον.

    Πάνω στην παραίτηση του αδελφού του, ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε : «Δεν συμφωνεί μαζί μου (o Τζο Τζόνσον) σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι είναι ζήτημα που προφανώς διχάζει τις οικογένειες – διχάζει τους πάντες. Ευχαριστώ τον Τζο για όλη τη δουλειά που έκανε και την υποστήριξη που μας προσέφερε όσον αφορά το πρόγραμμά μας στο εσωτερικό».

    Ακόμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας  του σε σχολή της βρετανικής αστυνομίας εξήρε τον αδελφό του, που εκφράζει φιλοευρωπαϊκές θέσεις, καθώς τον χαρακτήρισε «εξαίρετο υπουργό».



    ΣΧΟΛΙΑ