• Πολιτική

    Νέο «χαστούκι» για την Μέρκελ από τις εκλογές στην Έσση – Μείωσε τις δυνάμεις του το CDU

    • NewsRoom
    Μέρκελ

    Α. Μέρκελ


    Νέες ισχυρές απώλειες, παρά την πρωτιά του, κατέγραψε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με τα exit poll από τις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης. Μεγάλες απώλειες, σύμφωνα με τα exit poll, καταγράφει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ εντυπωσιακή άνοδο καταγράφουν οι Πράσινοι αλλά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU κερδίζει 28% των ψήφων (από 38,3% το 2013), το SPD το 20% (30,7%), οι Πράσινοι 19,5%, (11,1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 12% (4,1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,5% (5%), η Αριστερά 6,5% (5,2%).

    Σύμφωνα μόνο με την πρώτη εκτίμηση, κυβέρνηση στο κρατίδιο μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών.

    Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι 23 και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

    Τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο, παρά την προσπάθεια της καγκελαρίου να αποσυνδέσει το αποψινό αποτέλεσμα από την ευρύτερη γερμανική πολιτική σκηνή, ενόψει και των εσωτερικών εκλογών στο κόμμα της τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Ανεξάρτητα πάντως από το ποια θα είναι τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στην Έσση και ποια κυβέρνηση θα προκύψει σε αυτό το κρατίδιο, η πιθανότητα να διαλυθεί άμεσα ο κυβερνητικός συνασπισμός και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει να θεωρείται περιορισμένη.



    ΣΧΟΛΙΑ