• Πολιτική

    Νεκρός ο αρχηγός του ISIS

    • NewsRoom

    Ο επικυρηγμένος αρχηγός του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μαγκντάντι


    Νεκρός έπεσε, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

    Ο αλ-Μπαγκντάντι πιστεύεται ότι σκοτώθηκε το Σάββατο σε επιδρομή του αμερικανικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και πηγή που γνωρίζει το θέμα.

    Ωστόσο, όπως δηλώνουν και οι δύο πηγές στο CNN, εκκρεμούν η εξέταση DNA και τα βιομετρικά τεστ που θα επιβεβαιώσουν ότι πράγματι, ο άνθρωπος που αυτοκτόνησε κατά τη διάρκεια της επιδρομής ήταν όντως ο διαβόητος αρχηγός του ISIS.

    Σύμφωνα με το CNN, στον εντοπισμό του αλ-Μπαγκντάντι συνέδραμαν τόσο η CIA όσο και οι ιρακινές δυνάμεις που έδωσαν «σημαντικές πληροφορίες».

    Ποιος ήταν ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

    Ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1971 και ήταν χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους, με καταγωγή από την Σαμάρα του Ιράκ.

    Είχε συλληφθεί από τους Αμερικανούς το 2004.

    Η σύντομη κράτηση του, το 2004, στην ιρακινή φυλακή Μπούκα θα αποδειχθεί αποφασιστικής σημασίας.

    Αμέσως μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, το 2003, ίδρυσε μια μικρή τζιχαντιστική ομάδα, όμως τον Φεβρουάριο του 2004 συνελήφθη και φυλακίστηκε. Η Μπούκα, μια τεράστια φυλακή όπου κρατούνταν μαζί αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν και μέλη σουνιτικών εξτρεμιστικών οργανώσεων, θα αποκτήσει το προσωνύμιο «Πανεπιστήμιο του Τζιχάντ». Σιγά-σιγά, «όλοι αντιλήφθηκαν ότι αυτός ο ήσυχος τύπος ήταν ικανότατος στη στρατηγική».

    Αφού αφέθηκε ελεύθερος, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ορκίστηκε πίστη στον Άμπου Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, τον επικεφαλής μιας σουνιτικής αντάρτικης ομάδας, παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Έγινε ο «έμπιστος» του Άμπου Όμαρ αλ Μπαγκντάντι, ενός από τους διαδόχους του Ζαρκάουι, και όταν εκείνος σκοτώθηκε το 2010 άλλαξε το όνομά του σε «Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι». Το «Αμπου Μπακρ» παρέπεμπε ευθέως στον πρώτο χαλίφη διάδοχο του προφήτη Μωάμεθ.

    Προσέλκυσε στις τάξεις της οργάνωσής του πρώην αξιωματικούς του ιρακινού καθεστώτος που τον βοήθησαν να μετατρέψει τους αντάρτες σε πραγματική ένοπλη οργάνωση. Επωφελούμενοι από τον εμφύλιο στη Συρία, οι μαχητές του εγκαθίστανται στη χώρα αυτή το 2013. Ακολουθεί μια επιχείρηση-αστραπή στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014, όταν καταφέρνουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το ένα τρίτο των εδαφών της χώρας και τη Μοσούλη.

    Η ανάπτυξη του Ισλαμικού κράτους στην Συρία τον έφερε σε ανταγωνισμό με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, την οργάνωση Άλ Νούσρα.

    Στη συνέχεια η Αλ Κάιντα ζήτησε από τον Αλ Μπαγκντάντι να περιορίσει την δράση του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ, έτσι εκείνος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να αποκηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

    Επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ

    Από τις 4 Οκτωβρίου 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είχαν κατατάξει τον αλ-Μπαγκντάντι στη λίστα της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ έχει ανακοινωθεί και αμοιβή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αιχμαλωσία ή στον θάνατό του.



    ΣΧΟΛΙΑ