• Πολιτική

    Νέα πρόσωπα στην ΕΡΤ: Τα μηνύματα της κυβέρνησης και τα στοιχήματα της αξιοπιστίας και του εξορθολογισμού

    • NewsRoom

    Κ. Ζούλας και Γ. Γαμπρίτσος


    Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης, τα μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης, αλλά και ο εξορθολογισμός στην λειτουργία είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

    Χθες το μεσημέρι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρόσωπα που προτείνει για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ. Κωνσταντίνος Ζούλας και Γιώργος Γαμπρίτσος είναι δύο ονόματα με εμπειρία στον χώρο, που γνωρίζουν καλά τόσο τα προβλήματα, όσο και τα πλεονεκτήματα των δημόσιων καναλιών.

    Ο Κωνσταντίνος Ζούλας έχει μεγάλη θητεία στην έντυπη και τηλεοπτική δημοσιογραφία, τόσο σε ιδιωτικά μέσα, όσο και στην ίδια την ΕΡΤ. Ο Γιώργος Γαμπρίτσος θεωρείται ένας από τους πιο εξειδικευμένους γνώστες της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης.

    Η εμπειρία και οι γνώσεις των δύο προσώπων στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην αναμόρφωση του τοπίου στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με στόχο η δημόσια τηλεόραση να παρουσιαστεί με ένα νέο πρόσωπο στο κοινό της.

    Τον τελευταίο καιρό, η ΕΡΤ είχε γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων, οι εργαζόμενοι ήταν χωρισμένοι σε στρατόπεδα, ενώ η αξιοπιστία της είχε πληγεί από επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης που χρησιμοποιούσε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ως όργανο προπαγάνδας, καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία του.

    Οι προτάσεις της κυβέρνησης, πάντως, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου, αναφερόμενη στον Κωνσταντίνο Ζούλα, έκανε λόγο για «εκλεκτό» του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι καταργείται κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης της ΕΡΤ με την επιλογή του.

    «Η σημερινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι χτες διευθυντή του γραφείου Τύπου του, επιβεβαιώνει την ουσία του περίφημου ‘επιτελικού κράτους’: το κράτος στην υπηρεσία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά» σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση με τίτλο «Το Κράτος είμαι εγώ (και οι φίλοι μου)».

    Σημειώνεται ακόμη ότι «η απόφαση αυτή δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προχώρησε στην υπαγωγή της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σήμερα προχώρησε στο επόμενο βήμα. Ο διορισμός του κ. Ζούλα καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο».

    Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν άργησε να έρθει. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο».

    Προσθέτει δε ότι «όπως τονίστηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της».

    Ο κ. Πέτσας καταλήγει ότι οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν.



    ΣΧΟΛΙΑ