• Πολιτική

    Νέα εποχή για την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας- Αναλυτικά το κυβερνητικό όραμα για τη λειτουργία της

    • NewsRoom

    Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων


    Μεγάλες αλλαγές επιθυμεί να φέρει στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας η κυβέρνηση, στοχεύοντας στη διασφάλιση της ανθρώπινης προστασίας και ζωής και μειώνοντας τους κινδύνους.

    Το πλάνο των αλλαγών που σχεδιάζεται ακολουθεί τα πρότυπα του ευρωπαϊκού σχεδίου, που φέρει τον τίτλο RescEU και, θέτοντας ως βασικό άξονα την ανθρώπινη ζωή, έρχεται για να αλλάξει τα πάντα, σε ό,τι αφορά στον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης απειλών κατά των πολιτών.

    Κύριο χαρακτηριστικό της δυσλειτουργίας της πολιτικής προστασίας έως τώρα είναι ότι λειτουργούσε από τις 7 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. και με πενθήμερη εργασία, δηλαδή με όρους Δημοσίου.

    Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, έχοντας ξεκάθαρες αρμοδιότητες και άρτια επικοινωνία με το κράτος, τις Περιφέρειες και τους αρμόδιους φορείς.

    H κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα ασφάλειας και προστασίας του Πολίτη, ειδικότερα με δεδομένο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακραία φαινόμενα και μεγάλες καταστροφές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει αυξήσει τις προκλήσεις, αλλά και την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με κυβερνητικές πηγές, δρομολογείται η δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, μια υπηρεσία η οποία θα τεθεί στις υπηρεσίες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμοί, αλλά και κάθε είδους περιβαλλοντική ή βιολογική απειλή.

    Στελέχη του Μαξίμου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παραδώσει τα σχέδια που αφορούν στην επόμενη αντιπυρική περίοδο ήδη την 1η Νοεμβρίου, ημερομηνία πολύ άμεση και πολύ πιο έγκαιρη από τα μέχρι τώρα τετελεσμένα.

    Νωρίτερα, επιπλέον, αναμένεται να δημοσιευθούν και οι προκηρύξεις, οι οποίες θα αφορούν σε όποιες, πιθανόν, ανάγκες θα προκύψουν σε εποχικό δυναμικό στην πυροσβεστική για την περίοδο του 2020.

    Ήδη, από το υπουργείο Εσωτερικών γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγραφή των αναγκών, που έχει το σύνολο του δημόσιου τομέα. Αφού ολοκληρωθεί η εργασία αυτή, ο πρωθυπουργός, μαζί με το κυβερνητικό επιτελείο, θα αξιολογήσουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα προχωρήσουν σε έναν σχεδιασμό, που θα αφορά σε όλη την τετραετία. Ο μακροχρόνιος αυτός σχεδιασμός θα αφορά και στις έκτακτες προσλήψεις.

    Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται να τεθεί σε διαβούλευση από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νέο νομοσχέδιο, με στόχο το νέο πλαίσιο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά, μετά από συνεννόηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα μπει το θέμα της πολιτικής προστασίας στα σχολεία, προκειμένου να παιδιά να διδαχθούν βασικούς κανόνες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα δομή θα βασίζεται πάνω στο νόμο 4623 για το επιτελικό κράτος.

    Ήδη, έχει ξεκινήσει η λειτουργία της υπηρεσίας σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Παράλληλα, ενισχύεται η Γενική Γραμματεία σε προσωπικό και μέσα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μετατροπή της σε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.

    Θα ανακοινωθεί, τέλος, η συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ύψους 22 δις ευρώ για την περίοδο 2021- 2027, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, έως τώρα, δεν υπήρχε κανείς που να συντονίζει τις 13 Περιφέρειες της χώρας, να γίνεται μία καταγραφή αναγκών και φυσικά πρόληψης, προτού ξεσπάσει η οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε δίμηνο θα γίνεται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να καταγράφονται όλες οι ανάγκες, αλλά και να επιβλέπεται το έργο που έχουν αναλάβει οι περιφερειάρχες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Περιφέρειες και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα έχουν στενή συνεργασία, ώστε να ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα, να δοθούν οι προτεραιότητες σε περιοχές που απειλούνται συχνότερα ή έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ( πυροπροστασία, ζώνες, αντιπλημμυρικά κλπ), ούτως ώστε, σε βάθος διετίας, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο σχέδιο πρόληψης, υπό την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων.

    Στο μεταξύ, αναζητούνται πόροι για τα μεγάλα έργα, όπου το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζουν το μοντέλο χρηματοδότησης των έργων, με στόχο την εξασφάλιση κονδυλίων και μέσω του ΕΣΠΑ.

    Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί το Δεκέμβριο, και θα έχει ισχύ από το 2020 θα αφορά σε δύο άξονες:

    Α. τη Δομή: Εθνικό, Περιφερειακό, Τοπικό και

    Β. τις Δράσεις: Πρόληψη, Ετοιμότητα, Αντιμετώπιση, Βραχεία αποκατάσταση.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βάσει αυτού του σχεδιασμού θα επιτευχθούν τα εξής σημεία:

    -επανακαθορίζεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται πιστοποίηση.

    -επικαιροποιείται το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και λοιπών φορέων, στα σώματα ασφάλειας και σε φορείς γενικής κυβέρνησης.

    -απλοποιούνται οι διαδικασίες σε σχέση με έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την πρόληψη, τις αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές ζώνες

    -Θα υπάρξει σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, δράσεων και καθηκόντων που θα έχει κάθε υπουργείο, φορέας κλπ



    ΣΧΟΛΙΑ