• Πολιτική

    Επίθεση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Τσακαλώτου για πληρωμές σε «τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα»

    • NewsRoom
    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή πρόταση του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για υιοθέτηση τοπικών νομισμάτων, η οποία δε συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία επιμένοντας ότι «φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια».

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

    «Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ.Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς.

    Μετά τις «Δήμητρες» του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Βαρουφάκη, η συνιστώσα «των 53» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί 4 χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!

    Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023 με τίτλο «Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα», αναφέρεται επί λέξει: «Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

    Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια. Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η πρόταση Τσακαλώτου

    Η επίθεση της ΝΔ έρχεται μετά την αποκάλυψη για κείμενο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τη βοήθεια στελεχών της  συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ «Ομπρέλα», το οποίο δημοσιεύθηκε πριν ενάμιση μήνα ως πρόταση-«συμβολή» στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των «53+», «Commonality», αλλά και στην Αυγή, ωστόσο απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν περιελήφθη στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο κείμενό του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε προτάσεις οικονομικής πολιτικής «πέραν του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος», μεταξύ των οποίων ξεχώριζαν αυτές για  «διαπραγματεύσεις» σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, με σκοπό τη μείωσή του και για σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα», για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

    Η δεύτερη πρόταση για «τοπικά νομίσματα» προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρόταση Βαρουφάκη για υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος μέσω του συστήματος «Δήμητρα».

    Διαβάστε επίσης

    Τσακαλώτος σε ΝΔ: «Οι μόνοι που διακινδύνευσαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι αυτοί που την χρεοκόπησαν»

    ΝΔ: Ο Τσακαλώτος δεν απάντησε τίποτα για την πρόταση για τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ