• Top Stories

    ΝΑΤΟ: Ορθάνοιχτες οι πόρτες για τα Σκόπια

    • NewsRoom


    Ταχύτατη είναι η ενεργοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί άμεσα, θα υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί από τους 29 Συμμάχους, πιθανότατα στο επίπεδο των πρεσβευτών στην έδρα του ΝΑΤΟ.

    Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης, τα Σκόπια μπορούν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένοι. Στη συνέχεια, η διαδικασία προσχώρησης περνά στις πρωτεύουσες των 29 Συμμάχων, όπου το πρωτόκολλο θα επικυρωθεί σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. «Το χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο που απαιτείται για τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης στις πρωτεύουσες των Συμμάχων», δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

    Γεγονός πάντως είναι ότι πλέον η γείτονα χώρα έχει μία θέση στο τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ Ράντμιλα Σεκερίνσκα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ θα παραβρεθεί στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Οι συμμετοχές αυτές, όμως, ακόμα θα είναι χωρίς δικαίωμα ψήφου. Για αυτό πρέπει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να κυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

    Εκτός του ΝΑΤΟ, υπάρχει και η πορεία για την ένταξη στην ΕΕ. Σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανσιτς, «οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2019.

    Απτόητος ο Ζάεφ μιλά για «Μακεδονία»

    Την ίδια ώρα ο Ζόραν Ζάεφ δεν σταματά να μιλά για Μακεδονία με κάθε ευκαιρία, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν προτίθεται να σταματήσει ποτέ, παραβιάζοντας τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην τελευταία χρονικά αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες με τους γείτονες, ήρθε η ώρα για ευημερία. Ας φέρουμε την Ευρώπη στη “Μακεδονία”».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΑΤΟ: Άμεσα (και σιωπηρά) η επικύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΑΤΟ: Στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας»



    ΣΧΟΛΙΑ