• Πολιτική

    Να δικαστούν Παπαντωνίου-Κουράκου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ζητά ο εισαγγελέας

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου


    Την παραπομπή σε δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και της συζύγου του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από δωροδοκίες κατά την υπουργική θητεία του στο Εθνικής Άμυνας, εισηγείται ο εισαγγελέας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    Εάν το δικαστικό συμβούλιο υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση και αποφασίσει μέσα στους επόμενους μήνες, την παραπομπή σε δίκη, τότε ο Γιάννος Παπαντωνίου θα γίνει ο τρίτος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που θα καθίσει στο εδώλιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από… υπουργικές μίζες.

    Οι ενδείξεις σε βάρος Παπαντωνίου

    Σε μία πρόταση που αριθμεί περί τις 1.300 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος περιγράφει το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας που, κατά την κρίση του, δημιουργεί ενδείξεις ενοχής σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου.

    Ο κ.Σπυρόπουλος εισηγείται την παραπομπή του ζευγαριού στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αλλά και του επιχειρηματία φίλου του πρώην υπουργού για να δικαστούν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με βασικό αδίκημα την απιστία, η οποία θεωρείται παραγεγραμμένη βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ξέπλυμα» αφορά ποσό 2.835.197 ελβετικών φράγκων. Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι τα χρήματα αυτά ήταν η μίζα που, το 2003, δόθηκε στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας από τη γαλλική εταιρεία «THALES NEDERLAND B.V.», προκειμένου να κερδίσει τις συμβάσεις εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού και των αντίστοιχων αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

    Από την πρώτη στιγμή, ο διάδοχος του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΥΕΘΑ, αρνείται ότι εισέπραξε παράνομο χρήμα.

    Οι ισχυρισμοί που απολογούμενος προέβαλε στους ανακριτές, τον Οκτώβριο του 2018, δεν έπεισαν και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει προφυλακισμένος. Στη φυλακή είχε οδηγηθεί και η κα Κουράκου. Μετά από 5 μήνες, αποφυλακίστηκε.

    Τον «έκαψε» ο φίλος του

    Τον πάλαι ποτέ τσάρο της Οικονομίας φέρεται να «έκαψε» ένα στενό φιλικό του πρόσωπο.

    Ο επίσης κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστήριξε απολογούμενος ότι βοήθησε τον Γιάννο Παπαντωνίου να “βγάλει” στην Ελβετία 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Φέρεται να έχει ισχυριστεί ότι ο τότε παντοδύναμος υπουργός, τη διετία 2002-2003, τμηματικά του είχε παραδώσει τα χρήματα σε μετρητά.

    Εκείνος λέει, δεν γνώριζε ότι ξέπλενε μαύρο χρήμα καθώς πίστευε ότι τα ποσά προέρχονταν από νόμιμα έσοδα του κ. Παπαντωνίου . Ηταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος.

    Τα χρήματα αυτά, κατά το κατηγορητήριο, ο ενδιάμεσος επιχειρηματίας τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά. Στη συνέχεια, γίνονταν οι καταθέσεις μικρών ποσών σε τράπεζα των βορείων προαστίων και, μέσα από διάφορες διαδρομές, τελικά, τα ποσά κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία.

    Στο κατηγορητήριο του ζευγαριού αναφέρεται ότι «το παράνομο χρήμα διατηρούσαν εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποκρύπτοντάς το από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα».

    Εκτός από τον επιχειρηματία-φίλο του κ.Παπαντωνίου, ακόμα ένα πρόσωπο φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο για να εισπράξει ο τότε υπουργός το μαύρο χρήμα: ο εκπρόσωπος της «Thales» στην Ελλάδα, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.

    Το μαύρο χρήμα φέρεται να διακινήθηκε, μέσωoff shore εταιρειών, από τον εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας και να εισπράχθηκε σε μετρητά, μέσω του φιλικού προσώπου του τότε υπουργού.

    Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, γινόταν αναφορά στον εντοπισμό τουλάχιστον 7 λογαριασμών και 35 υπολογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για να εξαφανίζονται τα ίχνη από τη διαδρομή του μαύρου χρήματος.

    «Πεντακάθαροι οι λογαριασμοί μου»

    Για ένα διάτρητο και κατασκευασμένο κατηγορητήριο με εφευρέσεις και για παντελή ανυπαρξία στοιχείων είχε μιλήσει, απολογούμενος στους ανακριτές ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο ίδιος, οικειοθελώς, όπως λέει, έδωσε στις αρχές τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, οι οποίοι ερευνήθηκαν ενδελεχώς και δεν προέκυψε καμία παράνομη δραστηριότητα.

    Όσο για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών που ενέκρινε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ.Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι ήταν επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο.

    «Μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής», έχει πει χαρακτηριστικά, τονίζοντας:

    «Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτες μου σε πλήρες αδιέξοδο. Εφεύραν, για το λόγο αυτό, ένα πρωτοφανές σενάριο: Να συνδέσουν αναλήψεις σε μετρητά ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία.»



    ΣΧΟΛΙΑ