• Πολιτική

    Morgan Stanley: Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να μην φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε.


    Και όμως, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι η απόφαση του δημοψηφίσματος ήταν να αποχωρήσει, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησαν οικονομολόγοι της Morgan Stanley.

    Σε ένα σημείωμα του διεθνούς οίκου, οι οικονομολόγοι Jacob Nell και Melanie Baker υποστηρίζουν ότι Βρετανία και Ευρώπη έχουν επικεντρωθεί στο αν το Brexit θα πραγματοποιηθεί με “σκληρό” ή με “ήπιο” τρόπο, ενώ το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

    Ένα “σκληρό” brexit περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την παντελή αποκοπή της από την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρή -περίπου 10%- ωστόσο και η εκδοχή αυτή παραμένει ως ενδεχόμενο και μπορεί να συμβεί υπό προϋποθέσεις.

    “Νομίζουμε ότι υπάρχουν τρία βήματα που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την απόφαση και να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ”, υποστηρίζουν οι Nell και Baker. Συγκεκριμένα:

    1. Να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ή τουλάχιστον, η σημερινή κυβέρνηση να αφήσει την εξουσία πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το Μάιο του 2020.

    2. Μία επίσημη πρόταση από την αντιπολίτευση και φορείς προς την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    3. Μια νίκη από την άντι-Brexit αντιπολίτευση σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

    “Για να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν από το Μάιο του 2020, η κυβέρνηση θα πρέπει να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Λαμβάνοντας υπόψη την ισχνή πλειοψηφία (γράφημα 7) και το γεγονός ότι το συντηρητικό κοινοβουλευτικό κόμμα είναι διχασμένο σχετικά με το θέμα της Ευρώπης (διάγραμμα 8), το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό.”

    morgan screen shot 2016-10-10 at 10.11.51

    Μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε. ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά που θα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να συμβεί αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι η Morgan Stanley στην πραγματικότητα έχει περιορίσει το ποσοστό που δίνει στο ενδεχόμενο της παραμονής, σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις της.

    Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Εργατικό Κόμμα υπολείπεται έναντι των Συντηρητικών, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα να επικρατήσει. Συγκεκριμένα, υπάρχει 66% πιθανότητα πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, 25% πιθανότητα η αντιπολίτευση να επιλέξει το Remain ή να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα, και 50% πιθανότητα να κερδίσει η αντιπολίτευση. Αυτό περιορίζει το ενδεχόμενο του Remain στο 10% από 15% που ήταν πριν.

    Οι Nell και Baker, πάντως υποστηρίζουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνει ένα “ήπιο” Brexit και όχι να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. Πάντως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και η αποχώρηση δεν αναμένεται να υλοποιηθεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: To σχέδιο pogrom στη Βρετανία σαρώνει τα πάντα! Koρυφώνεται η αγωνία χιλιάδων Ελλήνων εργαζομένων

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκαριστικό! H παγκόσμια οικονομία βαδίζει στον όλεθρο

    ΜΕ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megaloni-fouska-7-vretanikes-polis-ti-megaliteri-ekrixi-stis-times-ton-akiniton/80800

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ