• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Την Τετάρτη η συνάντηση με τους καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μαξίμου

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 12:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξιμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

    Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση θα δώσουν το «παρών» ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος,  η Πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης.

    Συγκεκριμένα, στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι:

    Κωνσταντινος Κεχαγιόγλου (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), Σπύρος Μπιμπίλας (Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών,

    Μ. Ανανιάδου (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομενων στο χορό),

    Βασίλης Παρασκευόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου),

    Γιάννης Μόσχος (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου),

    Αστέρης Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),

    Δηώ Καγκελάρη (Διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου),

    Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος),

    Λυδία Κονιόρδου, Πρώην Υπουργός Πολιτισμού,

    Θάνος Παπαδογιάννης, Εκπροσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

    Αρνήθηκαν να δουν τρεις υπουργούς

    Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος με επιστολή που απέστειλαν την Παρασκευή προς τον Πρωθυπουργό ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του προκειμένου να έχουν όπως ανέφεραν «μία ουσιαστική συζήτηση, για το επίκαιρο θέμα του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, καθώς και τις διαχρονικές παθογένειες της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας».

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους προτάθηκε τα μέλη της Ομοσπονδίας να συναντηθούν άμεσα με τους υπουργούς του Μαξίμου, δηλαδή τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, προκειμένου να υπάρξει εκτεταμένη, λεπτομερής και διεξοδική συζήτηση για τα θέματά τους. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε στη διάθεση των καλλιτεχνών όλους τους υπουργούς του, η απάντηση ήταν αρνητική.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί δημόσια για τα αιτήματα των καλλιτεχνών, με ανάρτησή του στις 28 Ιανουαρίου. «Ακούσαμε τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών με προσοχή, συνομιλήσαμε, διαβουλευτήκαμε. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το ΠΔ 85/2022 δεν προκάλεσε αυτή τη διαχρονική παθογένεια, επανέφερε όμως με ένταση το θέμα στον δημόσιο διάλογο. Αυτή η Κυβέρνηση, όπως εξάλλου έπραξε και σε πολλά άλλα θέματα, δεν θα μετακυλήσει το πρόβλημα στην επόμενη. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε καθαρές λύσεις και απαντήσεις έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στις παραστατικές τέχνες», σημείωνε.

    Ο Πρωθυπουργός τότε προανήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση, η οποία δρομολογήθηκε άμεσα και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 2 Φεβρουαρίου, με την οποία εξαιρούνται ρητά οι προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τον οδικό χάρτη με τον οποίο η Ελλάδα θα αποκτήσει ως το 2025 δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες, ενώ προχωρά και τη διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης, η οποία διέπεται ακόμα από Βασιλικό Διάταγμα του 1957.

    Για το λόγο αυτό δημιουργούνται τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας, μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων όπως η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, των διευθυντών των κρατικών σχολών μας, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και από τις τρεις μορφές παραστατικών τεχνών, και φυσικά, σε εκτενή και τακτική διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά κλαδικά και σπουδαστικά σωματεία.

    Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δέσμευση της κυβέρνησης είναι:

    1) Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025

    2) Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο

    3) Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, όμως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι



    ΣΧΟΛΙΑ