• Πολιτική

    Μητσοτάκης για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός πίσω από το προστατευτικό plexiglass στο βήμα της Βουλής


    Με μια συγκινητική αναφορά στους νεκρούς της Marfin, πριν από δέκα χρόνια, ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια «αθώοι συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους από την τυφλή βία και τον διχασμό».

    Πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα τιμήσει την μνήμη τους με μια ειδική πλακέτα στο κτήριο της φωτιάς και του μίσους.

    «Θα μας καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση, θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης τη ημέρας με δύο λέξεις: ‘ποτέ πια’».

    Μιλώντας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι βάζει τέλος «στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών».

    Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και τόνισε: «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα από την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, είχα τονίσει ότι η οικονομική ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε.

    Ανέφερε ότι η χώρα είναι από τις πρώτες στην υπερύθμιση με νόμους και απαγορεύσεις σε θέματα περιβάλλοντος. «Βρίσκεται στην 35η θέση μεταξύ 40 χωρών ως προς την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών».

    Σημείωσε ότι ο αντίπαλος τόσο της ανάπτυξης όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός, η φοβική γραφειοκρατία.

    «Η ευημερία με οικολογικό πρόσημο είναι κεντρική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον.

    Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «προσπαθώ να καταλάβω αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση».

    «Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων» τόνισε και προσέθεσε:

    «Στη δική μας αντίληψη αυτές οι πολιτικές αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες που ήδη αξιοποιούνται. Έχουμε πετύχει τους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχους για περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    » Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία.

    » Ουσιαστική, συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον. Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες».

    Σημειώνοντας ότι οι φορείς διαχείρισης δεν ήταν τελικά αποτελεσματικοί, δεν είχαν τα κατάλληλα μέσα και συντονισμό ανακοίνωσε «Γι’ αυτό δρομολογούμε δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».

    «Υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις περιοχές Natura»

    Σχετικά με τη συζήτηση για τις περιοχές Natura, ο πρωθυπουργός είπε πως «έγινε μεγάλη φασαρία, υπήρχε ένταση από πλευράς αντιπολίτευσης αναντίστοιχη με το κλίμα δημιουργικού διαλόγου που θέλουμε να καλλιεργήσουμε στη Βουλή».

    «Τι κάνουμε λοιπόν; Αυτό που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τις χωρίζουμε σε 4 ζώνες. Οι χρήσεις γης ανάλογα με το βαθμό προστασίας. Άλλη η περίπτωση του Ολύμπου ή του φαραγγιού της Σαμαριάς που πρέπει να είναι απόλυτη.

    » Η σημερινή αδιαφάνεια, οι συχνές τοπικές αυθαιρεσίες, δίνουν τη θέση τους σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται» τόνισε.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξορύξεων πετρελαίου, είπε πως αποτελεί μια σημαντική διαφωνία επί της αρχής.

    «Φαντάζομαι ότι η κριτική που ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον υποκριτική, διότι ο χάρτης που κατέθεσε ο υπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής τα λέει όλα. Οικόπεδα που αδειοδοτήσατε ήταν Natura» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε: «Με τις τιμές του πετρελαίου εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι αμφίβολο αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας».

    «Το νομοσχέδιο βάζει τάξη στο θολό τοπίο»

    «Το νομοσχέδιο βάζει τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών. Όλη η διαδικασία πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» προσέθεσε ο πρωθυπουργός .

    Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο:

    1. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος σε κάθε είδος πλαστικής σακούλας με εξαίρεση της βιοδιασπώμενες.
    2. Οι δημότες πολλών δήμων που αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα θα μπορούν να συνδέονται στα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης.
    3. Φέρνει ένα βήμα μπροστά τη χώρα σε τομείς που θα τους χαρακτήριζα τριτοκοσμικούς. Βάζει τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων, των χωματερών.
    4. Στρέφει την χώρα προς την ενέργεια που θα παράγεται από αέρα, ήλιο, νερά. Την απαλλάσσει από τους βλαβερούς ρύπους του λιγνίτη.
    5. Οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν σύγχρονη οπτική για προστασία ελληνικής φύσης.

    Η ψηφοφορία

    Αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, με μεγάλη πλειοψηφία -και με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης- εγκρίθηκε η διαδικασία για την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα, τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, έπειτα από σχετικά αιτήματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με την απόφαση, οι βουλευτές που συμμετέχουν στη συζήτηση θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόλοιποι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, την οποία θα αποστείλουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε την κάθετη διαφωνία του κόμματος του με την επιστολική ψήφο, κάνοντας λόγο για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, ενώ αντιρρήσεις για τη διαδικασία εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης

    «Έχουμε πολλές αντιρρήσεις με το νομοσχέδιο ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζητήσουμε καταφύγιο σε νομικά τερτίπια» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφατική πολιτική, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το σύνταγμα και όπως το επιβάλλουν οι σημερινές περιστάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

    Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας έκανε λόγο για απαράδεκτο επικοινωνιακό σόου.

    Το ΚΚΕ έχει καταθέσει από χθες ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί άρθρων του νομοσχεδίου, κάτι που αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ενώ το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μόνο επί άρθρων του νομοσχεδίου.



    ΣΧΟΛΙΑ