• Πολιτική

    Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Σας κυνηγά το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ)


    Σκληρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την δευτερολογία του, στην κριτική του που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισήμανε ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια ήταν απόφαση της δικής του διακυβέρνησης, επί υπουργίας του Νίκου Κοτζιά.

    «Αν η απόφαση ήταν τόσο εύλογη, γιατί δεν είχε γίνει τόσα χρόνια; Σας κυνηγούν τα φαντάσματα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών σας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

    Και συνέχισε: «Είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Κοτζιάς εισηγήθηκε την επέκταση αναχωρώντας από το ΥΠΕΞ. Στην ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση, επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ. Κοτζιά» είπε ο πρωθυπουργός.

    Επικαλέστηκε, δε, το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά στο οποίο, όπως είπε, γράφει επί λέξει: «Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους. Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε».

    Ολοκληρώνοντας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον παραλληλισμό του κ. Τσίπρα των επεισοδίων στο Καπιτώλιο με όσα έγιναν το 2018 στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

    «Είχα πει ξεκάθαρα ότι διαφωνούμε με τις Πρέσπες, αλλά άπαξ και ψηφιστεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε και αυτό πράττουμε. Εμένα κ. Τσίπρα τα επεισόδια στο Καπιτώλιο μου θύμισαν το 2011 και όχι το 2018, όταν η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν σε ένα παραλήρημα αμφισβήτησης της αστικής δημοκρατίας. Με διχασμό, με απειλές για κρεμάλες, με συνθήματα περί καψίματος του κοινοβουλίου και με εσάς στην πρώτη γραμμή ως νέος καβαλάρης του αντισυστημικού κινήματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

    «Ήσασταν οι μεγάλοι ωφελημένοι εσείς και το κόμμα σας από το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας. Καβαλήσατε το κύμα του λαϊκισμού, του τοξικού λόγου, της περίπου κανονικοποίησης της βίας, του τρόπου κατασυκοφάντησης των πολιτικών σας αντιπάλων. Η πάνω και η κάτω πλατεία ενώθηκαν πολιτικά το 2015 και σας έφεραν στην εξουσία και γι’ αυτό κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο χωρίς καμία δυσκολία» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

    Απάντηση Τσίπρα

    Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Μου κάνει τρομακτική εντύπωση η στάση σας απέναντι στις αρνητικές δηλώσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών της ΝΔ σε σχέση με την πρόθεση μας να προχωρήσουμε σε επέκταση χωρικών υδάτων με νόμο, όπως είχα πει τότε που είχα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

    Πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη σας είχαν βγει απέναντι και εσείς λέτε σήμερα ‘εγώ δεν το είπα’.

    Διαχωρίζετε τον εαυτό σας από τα στελέχη σας, λες και δεν ήσασταν αρχηγός του κόμματος. Ή τους αφήνατε επίτηδες να κάνουν αυτές τις δηλώσεις, για να τους εκθέσετε αργότερα;

    Αυτή δεν είναι στάση ηγετικής ευθύνης, όχι πρωθυπουργού, αλλά ούτε αρχηγού κόμματος που μπήκε στη Βουλή με 3%» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Μητσοτάκης: Επέκταση χωρικών υδάτων και στην Κρήτη σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε

    Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Είναι δεύτερη φύση σας η αναξιοπιστία στα εθνικά θέματα



    ΣΧΟΛΙΑ