• Πολιτική

    Μητσοτάκης προς Τουρκία: «Ώρα για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις»

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας για το μεταναστευτικό έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο για διεθνή πίεση και διαμήνυσε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται σε αυτό το ζήτημα. «Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που περνούν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτικό ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως εργαλείο για διεθνή πίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί», ανέφερε ενώ πρόσθεσε με νόημα πως «είναι ώρα για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για περισσότερο ειλικρινή διάλογο».

    «Πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, πρέπει να υπάρξει περισσότερος επιμερισμός και την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ριζική αιτία του προβλήματος, που είναι η πόλεμος καθώς και η φτώχεια σε σημαντικά μέρη του κόσμου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης .

    Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το μεταναστευτικό ως μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση πολλών κρατών-μελών. Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να προσποιείται ότι το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα». 

    «Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι «οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Απευθυνόμενος στον Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρωθυπουργός, αφού του ευχήθηκε καλή τύχη, σημείωσε ότι «ένα καινούργιο, Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και προστασίας συνόρων πρέπει να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προβλήματος. «Έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα».

    Πέρα από το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την γενικότερη πορεία της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.Ο

    «Το περασμένο καλοκαίρι άνεμος αλλαγής έπνευσε στην Ελλάδα. Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έβαλαν τέλος στον λαϊκισμό. Έδωσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καθαρή εντολή να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας και να βάλει τη χώρα σε μία νέα πορεία. Έπειτα από χρόνια ύφεσης και δύσκολων ημερών οι Έλληνες ατενίζουν και πάλι το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ορθολογικές πολιτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο δίχως να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό οι Έλληνες υποστήριξαν το πρόγραμμά μας και μας εμπιστεύτηκαν. Ήδη κατά τους πρώτους μήνες έχουμε υλοποιήσει τις υποσχέσεις μας και πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το ρυθμό του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε διότι πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της 10ετούς κρίσης.

    Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν είναι πια το «προβληματικό μέλος» της Ένωσης. Είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με μία σταθερή κεντροδεξιά κυβέρνηση, έτοιμη να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Νικήσαμε τον λαϊκισμό της αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα εξαλείψαμε τη μάστιγα της εξτρεμιστικής δεξιάς, που είναι πια εκτός Βουλής. Εάν αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, μπορεί επίσης να γίνει στις χώρες σας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ