• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Πολλαπλή στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Φρένο στα σενάρια εκλογών

    • Νένα Σώκου


    Από την άμυνα στην πανδημία η κυβέρνηση έχει περάσει εδώ και λίγες εβδομάδες στην επίθεση στην οικονομία, ρίχνοντας το κύριο βάρος των προσπαθειών στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στην διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το πλέγμα των μέτρων προστασίας θα απλωθεί και το επόμενο διάστημα, ενώ χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος «Συν-Εργασία» με 200 εκατομμύρια για την κάλυψη εργοδοτικών εισφορών.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει μηνύματα στήριξης σε εργοδότες και εργαζόμενους από το βήμα της Βουλής αύριο, Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εξάλλου, το Σάββατο επισκέπτεται την Σαντορίνη, ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της χώρας, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης του τουριστικού κλάδου, που δοκιμάζεται σκληρά φέτος από την πανδημία.

    Αναφορά στην οικονομία αναμένεται να κάνει και στη διάρκεια συζήτησης που θα έχει το απόγευμα (17:00) με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Stanford, Niall Ferguson, στο πλαίσιο του Delphi Εconomic Forum.

    Μιλώντας χθες στην πρώτη πανελλήνια ψηφιακή διάσκεψη προέδρων οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε τη δημιουργία νέων καινοτόμων σχημάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

    «Δημιουργήσαμε νέα καινοτόμα σχήματα για να μπορέσουμε πάνω από όλα να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, κυρίως με το πρόγραμμα ‘Συν-Εργασία’ που δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους τους για λιγότερο χρόνο από την πλήρη απασχόληση μέχρι και το μισό χρόνο, οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν σχεδόν πλήρεις απολαβές και τη διαφορά αυτή να την πληρώνει το Δημόσιο.

    » Σήμερα, μάλιστα, ανακοινώνουμε και μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία την οποία θέλω να θέσω υπόψη σας: προσθέτουμε σχεδόν ακόμα 200 εκατομμύρια στη χρηματοδότηση ‘Συν-Εργασίας’, έτσι ώστε το κράτος να καλύψει και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών που υπό κανονικές συνθήκες θα βάρυναν τον επιχειρηματία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών θα τρέξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορεί να επεκταθεί και για τον Αύγουστο.

    «Εξαιρετικά δύσκολο το β’ τρίμηνο»

    «Προφανώς το δεύτερο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό μας, πάντα με ασφάλεια, προσδοκώντας όμως να σώσουμε ότι μπορούμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο θα μιλήσει και αύριο στην Βουλή, είπε η πρόταση της Κομισιόν για τα 32 δισ. ευρώ «συνιστούν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα της Ευρώπης σε μία κατεύθυνση στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης με κοινό δανεισμό που αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό ελληνικό αίτημα».

    Εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό μπορεί να κλείσει μέσα στον Ιούλιο, στην αρχή της γερμανικής προεδρίας, ώστε να μπορούμε πια να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσουμε.

    «Όχι εκλογές»

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα.

    «Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι ‘όχι’. Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ